Православната църква почита Свети пророк Данаил (Даниил) и трима вавилонски

...
Православната църква почита Свети пророк Данаил (Даниил) и трима вавилонски
Коментари Харесай

7 прекрасни имена черпят за здраве днес, почитаме велик пророк

Православната черква уважава Свети оракул Данаил (Даниил) и трима вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил.
Неговото име е обвързвано с вавилонския цар Навуходоносор, който сънувал мистериозен сън, който прекалено много го смутил. Но като се събудил, той не запомнил какво тъкмо е сънувал.
За да отстрани тежкото усещане, което оставил съня у него, царят повикал при себе си халдейските учени и сънотълкуватели, като им споделил, че желае да схванат какво тъкмо е сънувал и да му разтълкуват смисъла на съня. Никой, несъмнено, не могъл да стори това, тогава царят се разгневил и осъдил всички вавилонски мъдреци.
Когато Йерусалим бил високомерен от вавилонците, доста юдеи били пленени и отведени. Някои от тях били определени за царски жители.
Между тях попаднал и пророк Данаил. Той траял да пази своята религия, макар че бил принуден да схване езическите традиции. Благодарение на своята мъдрост, пророкът скоро спечелил царското доверие.
Но пророчествата на Данаил вещаели край и съсипия на царството. Цар Навуходоносор, неудовлетворен от пророчеството, подложил Данаил и неговите почитатели на невероятни тествания.
Застрашени от такава орис, били и други трима – Ананий, Азарий и Мисаил. Пророкът помолил царя да им даде няколко дни пролонгация, надявайки се на Бога, който молел да му открие тайната.
Бог чул молитвата на Данаил и тримата му приятели и насън им разкрил всичко, което трябвало да знаят – какъв е бил съня, пропуснат от царя и какво тъкмо значи.
Сънят предсказал рухването на доста царства и началото на безконечното царство, което имало да се открие след дохождането на Иисуса Христа – царството на Христовата истина и берекет.
След като Данаил обяснил съновидението на цар Навуходоносор, той изумен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в страната – началството над всички вавилонски мъдреци. По ходатайството на Данаил и неговите приятели получили високи държавни длъжности.
Историята гласи, че Свети Данаил бил хвърлен в яма с лъвове, които не го докоснали в продължение на шест дни. След като Данаил оцелял след всичките тествания, царят повярвал в силата на Бог.
Даниил проживял до дълбока напреднала възраст и се удостоил с чудни откровения от Господа, които са записани в неговата пророческа книга. В оракулски видения му били открити съдбините на народите и царствата, времето на Спасителевото идване и ориста, която ще реализира Йерусалим.
Това му било възвестено посредством архангел Гавриил, който му се явил, когато Даниил със съкрушено сърце молел Господа да се умилостиви над израилския народ.

Легенди
Пророчествата на Даниил занимават мозъка на известни хора през вековете. От древността до през днешния ден те са ентусиазъм и извор на мъдрост. Той е знак на мъжество, невзискателност и духовно великолепие, само с помощта на мощната му религия. Символ е и на твърдостта, с която опазил поста, без да се поддаде на изкушенията.
Една от легендите споделя, че цар Навуходоносор заповядал четиримата младежи да ядат от царската храна, с цел да мощни като другите от двора му. Те отказали и помолили да ги остави на 10 дневен пост единствено на плодове. Като приключил този пост, те се явили на царя с красиви лица и мощни тела, повече от всеки път.

Народни вярвания и традиции
Според националния календар, в деня на пророк Свети Данаил, честват всички дами, които скоро са раждали или ще раждат, както тези, които имат дребни деца; Народните традиции са най-вече свързани с плодородието. Месят се питки, които бременните дами раздават на близки и познати, с цел да могат елементарно да добият рожбата си.

Имен ден честват:  Данaил , Данaилa , Даниeл , Даниeлa , Дани , Дана , Данко .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР