Православната църква почита Свети Епифаний, епископ Кипърски. Св. Епифаний, който се

...
Православната църква почита Свети Епифаний, епископ Кипърски.
Св. Епифаний, който се
Коментари Харесай

Красиви имена празнуват заради цариградски патриарх, осъдил ...

Православната черква уважава Свети Епифаний, свещеник Кипърски.

Св. Епифаний, който се популяризирал със своя живот, ерудиция и чудеса, бил наследник на безпаричен еврейски земеделец във Финикия. Не доста време преди гибелта си Епифаний, към този момент съкрушен от годините, трябвало да отиде в Цариград. Там в същото време императрица Евдоксия, брачна половинка на Аркадий, преследвала св. Йоан Златоуст. Епифаний я увещавал към състрадание и благост.

Йоан бил върнат, без да стигне до избраното му място за заточение. А Епифаний болен на връщане и чувствайки, че заболяването му е смъртна, повикал учениците си, които били с него на кораба, дал им директиви, благословил ги и на третия ден с молитва умрял в Господа на 115-годишна възраст.

На 12 май почитаме и и св. Герман Константинополски.

Герман е цариградският патриарх, на който църквата посвещава обособен празник в календара – 12 май – поради продължителната му битка с иконоборството. Живял е през VIII в., по времето на император Анастасий, който загатват поради построяването на стените Анастасиеви. След продължителната си битка с иконоборците Герман напуснал патриаршеския трон и заживял в пустинята.

В националната визия се свързва с доста по-древни езически повелители на небесните летни стихии – град, дъжд, огнена буря. Българинът го назовава Герман, Гечо, Джерман, Калоян, Кабаиван, Скалоян, Драганчо и извършва на празника му бит за предизвикателство, измолване на дъжд. Нарича се още Герман Градушкар, тъй като пази хората от градушка. Негови побратими градушкари са Вартоломей (11 юни), Лисе (14 юни) и Видовден (15 юни). Герман е първият, най-главният.

Имен ден: Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР