Православната църква почита паметта на Свети великомъченик Мина. Смята се,

...
Православната църква почита паметта на Свети великомъченик Мина. Смята се,
Коментари Харесай

Почитаме Свети Мина - покровител на семейството

Православната черква уважава паметта на Свети великомъченик Мина. Смята се, че светецът-войн е настойник на фамилията, на сираците и на пътуващите.

Имен ден честват Минчо и Мина, и Виктор и Виктория.

Богослужебни текстове за празника на Свети Мина открояват мъжеството и словата му в отговор на мъчителите: " Христов съм и Христов ще бъда ".

Заради претърпелите премеждия се приема, че светецът има безстрашие към Бога и е бърз асистент на почитащите го.

В храмовете, отдадени на светеца, се отслужват специфични литургии и се раздава осветена храна.

Един от най-старите манастири, отдаден на светеца - Обрадовският - се намира в покрайнините на София. Счита се, че на това място през XI век там е бил ситуиран огромен манастирски комплекс с 40 параклиса, голям брой манастирски здания, духовно учебно заведение и метох на Света гора, откъдето поклонниците се отправяли за Атон. Духовното средище било част от манастирите, съставляващи Софийското Светогорие. Нашествията на кръстоносците, а след това и на османските турци заличават последователно Светата обител и едвам при започване на ХХ век (1927 г.) локалните поданици се натъкват на останките ѝ. Възстановяването на манастира стартира през 1942 година, а след 1989 година обителта последователно стартира да притегля поклонници от цялата страна. В манастира притегателна мощ има чудотворната икона на Св. Вмчк Мина, а от 2010 година насам - и парченце от неговите мощи. Игуменът на манастира отец Борис е безапелационен:

" Всеки, който пристъпва към тях с религия, чистосърдечна молитва и откровено очакване в Божието състрадание получава бързата помощ по молитвеното покровителство на свети Мина ".

 

Свети Мина е настойник на всички, които са изгубили нещо, оказва помощ им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Светецът е настойник и на дамите, по тази причина към него са ориентирани молитвите им за здраве на дома и за деца.

В Кюстендил, над 500 души се събират в църквата " Свети Мина " за празника Хръмът е строен при започване на 20-ти век, а по архитектура е малко копие на храм " Св. Александър Невски " в София. Там ще бъде отслужена празнична Света литургия от локалните свещеници. В 11.30 часа ще бъде раздадена по една порция от осветеното ядене на 500 индивида. На този ден, особено за празника, идват миряни от цялата страна. При страничния вход на черквата са паметните плочи с имената на десетки починали във войните кюстендилци от региона.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР