Православната църква почита паметта на Свети 40 мъченици, загинали заради

...
Православната църква почита паметта на Свети 40 мъченици, загинали заради
Коментари Харесай

Църквата почита Св. 40 мъченици Севастийски

Православната черква уважава паметта на Свети 40 мъченици, починали поради вярата си.

Легендата споделя, че 40 бойци от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които се възпротивили на заповедта да принесат жертва на езическите богове, така били християни.

Заради неподчинението им, ги повикал на началникът им, който почнал да ги убеждава да не жертват живота си и да се откажат от християнството. Той им обещавал им почести и блага, в случай че склонят да извършат жертвоприношението.

След като отказали да се поклонят пред идолите, бойците били затворени и подложени на жестоки мъчения. Затова Православна черква отбелязва и до през днешния ден жертвата на светите 40 севастийски мъченици.

В българският календар, празникът е обвързван с цар Иван Асен ІІ,построил в столицата си Търново храм в тяхна чест по случай успеха си над Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230 година.

С този ден е обвързвано националното поверие, че Слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си.

На Свети Четиридесет мъченици се месят и обредни хлябове, намазани с мед. Те би трябвало да са 40 на брои, като толкоз са и пълнените чушки с фасул и постните сърми, които също би трябвало да участват на днешната софра.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР