Православната църква почита паметта на Св. велик княз Владимир. Владимир

...
Православната църква почита паметта на Св. велик княз Владимир. Владимир
Коментари Харесай

Честит имен ден на Владимир и Владимира

Православната черква уважава паметта на Св. популярен княз Владимир.

Владимир I (956-1015) е третия наследник на великия княз на Киевска Рус Светослав. Бабата на Владимир, Св. Олга, била християнка, само че самият той е учтив с езическата религия. Като трети наследник на княза - не му се поставя купа, само че през 980 година той се възползвал от войната сред по-големите си братя Олег и Ярополк и става Велик княз на Киевска Рус. Малко по-късно, с цел да получи съюзничеството на византийския император Василий II, приема християнската религия и покръства цяла Киевска Рус.

На този ден църквата уважава Св. Владимир - той поставя основите, върху които се гради хилядолетният храм на съветската религия, нация, страна и съветската просвета. Той се счита за нравствен предшественик на съветския народ.

Владимир е първият, който тръгнал по пътя на Кръста дружно с целия си народ. Езичникът Владимир, наследник на индивида, именуван " дивия глиган ", би трябвало да поеме изцяло нов, неведом за тогавашните руси път. Човекът, който в никакъв случай не си отказвал никое земно наслаждение, който стигал до необуздана жестокост, обир, злопаметност, трябвало да почине и да се роди още веднъж съгласно словото на Христа: " Който загуби душата си поради Мене, ще я резервира. "

Приемайки християнската религия Владимир знаел, че това е най-тежката от трите препоръчани му вери. Той знаел, че християнската религия значи, че би трябвало да загърбиш остарялото си минало и да се отървеш от сатрите си привички. Промяната в душата на Владимир е толкоз огромно знамение, че не може да се изясни с никакви човешки старания, а единствено с Божията благосклонност и господство.

На днешния ден имен ден честват: Влада, Владена, Владилен, Владилена, Владимер, Владимир, Владимира, Влад, Владо, Влада, Влайко, Владимира, Господин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР