Православната църква почита днес Св. Ефрем. Той съвсем млад отишъл

...
Православната църква почита днес Св. Ефрем. Той съвсем млад отишъл
Коментари Харесай

Едно прекрасно име черпи днес! Почитаме монах, водил ожесточена борба с греха и станал проповедник на покаянието

Православната черква уважава през днешния ден Св. Ефрем. Той напълно млад отишъл в пустинята и станал духовник. Написал голям брой съчинения, измежду които и тълкувания на цялото Свещено писание. Основал учебно заведение в Едеса, от което са излезли доста популярни учители на сирийската черква. Ръкоположен за дякон и за духовник. Според неговото наследство от невзискателност бил заровен в края на градските гробища, където погребвали странниците.

Св. преп. Ефрем Сирин бил родом от Едеса, Сирия - наследник на благочестиви родители. Млад отишъл в пустинята; станал духовник и прекарвал в подвизи.
Написал доста слова и поуки. Основал учебно заведение в Едеса, от което са излезли доста популярни учители на Сирийската черква.
Ръкоположен за диакон от Св. Василий Велики, без да знае гръцки език, отлично проговорил тоя език; от него е ръкоположен и за духовник.
По свое наследство от невзискателност бил заровен в края на градските гробища, дето погребвали странници, в 373 година.

Траянополский свещеник Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор
Св. Ефрем Сириец е боговдъхновен църковен публицист и екзегет, оставил голям брой съчинения, измежду които и тълкувания на цялото Свещено Писание.
Борбата с прегрешението и покаянието е съществена тематика в съчиненията и проповедите му. Неслучайно молитвата " Господи и Владико на моя живот " от този " просветител на покаянието " е в основата на православното свещенодействие през Великия пост. В разнородни литературни и омилетични форми св. Ефрем преглежда и други съществени нравствено-аскетични въпроси.

Св. Ефрем Сирин води битка с ересите и утвърждава православната религия и до нас са останали голям брой негови догматико-полемически съчинения.

Празнуват всички, които носят името Ефрем
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР