Православната църква почита днес паметта на Свети Спиридон - епископ

...
Православната църква почита днес паметта на Свети Спиридон - епископ
Коментари Харесай

Почитаме Св. Спиридон

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Свети Спиридон - свещеник Тримитунтски, Чудотворец.

Роден на остров Кипър и живял през четвърти век, Спиридон хранел небогати и сираци, лекувал заболели, приемал задушевно странници . По време на царуването на император Константин е бил свещеник в град Тримитунт, на остров Кипър.

Просветен от Светия Дух, Спиридон узнавал тайните намерения и провинения на хората . Тази проницателност му пособия да поучава посредством усеща на обич и състрадание към ближните. Прославил се посредством доста чудеса, които били знак на проявената към него Божия благосклонност. През 325 година взел участие в Първия космополитен събор, където изобличил ереста на арианите и образно потвърдил единството на Светата Троица. Спиридон взел в ръце една тухла и я стиснал, и от нея незабавно излязъл огън, потекла вода, а глината останала в ръцете на Чудотвореца.

Живял до към 350 година Погребали го в Тримитунт. На гроба му, към който вярващите пристъпвали с страхопочитание, се правили доста чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на седми век, а към времето на турското завладяване на Цариград те били пренесени в Керкира, на остров Корфу.

Според националната митология Свети Спиридон бил кондурджия /обущар/ и по тази причина е разгласен за настойник на обущарите. На този ден честват и всички майстори на националните занаяти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР