Православната църква почита днес паметта на свети мъченик Трифон.Свети мъченик

...
Православната църква почита днес паметта на свети мъченик Трифон.Свети мъченик
Коментари Харесай

Християните днес почитат свети мъченик Трифон

Православната черква уважава през днешния ден паметта на свети страдалец Трифон.

Свети страдалец Трифон е роден към 225 година в село Комсада, в региона Фригия, Мала Азия, в фамилията на праведници, които овреме разпалват у него обич и лоялност към Бога. Живее праведно и умира страдалчески поради вярата си в Исус Христос. По време на гоненията против християните, когато римският императорски трон е ангажиран от Траян Деций (249-251 г.), Трифон е задържан, подложен на мъчения и обезглавен.

Празникът е наименуван от народа Зарезан, тъй като се чества при започване на пролетния сезон, когато стартира резитбата на лозята.

В България денят на свети страдалец Трифон в началото се отбелязвал на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 година, след въвеждането на Григорианския календар, датите на църковните празници се изместват и свети страдалец Трифон стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Трифоновден е включен към цикъл от три поредни дни, наречени Трифунци. На 1 февруари се чества Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари - свети Симеон.

Според националните обичаи свети Трифон е настойник на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се прави ритуално зарязване на лозята. Според етнографи в основата на празника се крие античният фетиш към Дионисий - бога, който в древността почитали като настойник на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да вършат вино. В негова чест се чествали така наречен дионисиади, присъщи с буйните си игри и забавление измежду природата.

В България на днешния свети Трифон честват над 6 хиляди души, заяви Националния статистически институт. Мъжете именници са 4589, а дамите - 2195.

Имен ден през днешния ден честват: Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Трифка, Трифула, Тричко, Тричо, Тричка, Фуне, Фунчо, Радка, Рачо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР