Православната църква отбелязва Света мъченица ИринаНейните родители, които били езичници

...
Православната църква отбелязва Света мъченица ИринаНейните родители, които били езичници
Коментари Харесай

Православната църква отбелязва Света мъченица Ирина

Православната черква отбелязва Света мъченица Ирина

Нейните родители, които били езичници и доста богати хора, ѝ наели възпитатели. Един от тези възпитатели бил скришен християнин, който я възпитавал в добродетели. Според поверие тя приела свето кръщение от деятел Тимотей, директен възпитаник на Апостол Павел. Желаейки да посвети живота си на Бога, света Ирина отказала на своите родители да встъпи в брак.

Навлизайки все по-дълбоко в християнската религия, света Ирина почнала да убеждава и своите родители да станат християни. Нейният татко Ликиний изначало благосклонно слушал нейната проповед за вярата, само че по-късно възнегодувал против нея. Когато тя отказала да се поклони на езическите идоли, заповядал да вържат щерка му и да я хвърлят под краката на буйни коне.

Господ пазел девойката, която се уповавала на Него. Конете, без да и нанесат щета, се спуснали против самия Ликиний, съборили го на земята и тежко го наранили. Когато, по молитвите на своята щерка, той бил възвърнат към живот, повярвал в Христа и дружно с него още 3000 души се обърнали към Спасителя.

След това света Ирина почнала самоуверено да проповядва за Христа измежду жителите на Македония, поради което доста пъти била подхвърляна на унижения, премеждия и мъчения. Чрез света Ирина към 10 000 езичници разкрили пътя към същинската избавителна религия.

Когато Господ известил Св. Ирина за деня на нейната гибел, тя се отдалечила в една пещера край град Ефес, чийто вход, по нейна молба, бил покрит с камъни. Така пещерата станала нейна гробница.

Паметта на св. Ирина доста се почитала в антична Византия. В Цариград били въздигнати няколко превъзходни храма, които носели нейното име.

Имен ден честват Ирина, Ирена, Мирослав, Мирослава.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР