Православната църква отбелязва Петдесетница като един от най-големите празници в

...
Православната църква отбелязва Петдесетница като един от най-големите празници в
Коментари Харесай

Петдесетница - Раждането на Църквата

Православната черква отбелязва Петдесетница като един от най-големите празници в календара си. Той се уважава на 50-тия ден след Великден - постоянно в неделя. Денят Петдесетница се счита за рожден ден на Христовата черква.

Празникът се назовава по този начин, тъй като това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница. Празникът бил церемониален и щастлив, в Иерусалим се стичало огромно голям брой народ, с цел да принесат с признателност към Бога откритата от закона жертва.
Апостолите дружно със Света Богородица били събрани в Сионската връхнина, където обитавали в непрекъсната молитва след Възнесението на Иисус Христос. Около третия час по еврейско време настанал огромен чул звук от небето и над тях слязъл Светият Дух във формата на огнени езици. Веднага божественият огън горящ в душите на апостолите и изпълнени с берекет, те почнали да популяризират величието на Бога, като заговорили на разнообразни, непознати за тях до тогава непознати езици. Това им дало жизненост, мощ и геройство да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с подготвеност да отдадат и живота си за Христовата религия.
Тогава свети деятел Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Словата му проникнали надълбоко в сърцата на слушащите го и в този ден приели вярата в Христа мнозина, които се кръстили и се включили към първата християнска общественост. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден.

Инфо: Pravoslavieto.com

На фотографията: Слизането на Светия Дух над апостолите. Може би най-древното изображение на Петдесетница в Сирийското евангелие на монаха Равула, VI в., Антиохийска черква
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР