Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст

...
Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст
Коментари Харесай

Отбелязваме Кръстовден

Православната черква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, именуван още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Хиляди вярващи се събраха тази нощ в местността Кръстова гора в Родопите. Под намерено небе, с молебствия за здраве, те посрещнаха огромния християнски празник.

Пловдивският митрополит Николай оглави празничните служби и благослови присъстващите с разпятието, в което е вградена парченце от Христовия кръст. Точно в среднощ в църквата в Кръстова гора стартира и Архиерейска света Литургия. Въздвижение на светия кръст е един от най-големите християнски празници.

Според националните вярвания слънцето " потегля обратно " към зимата. В нощта против празника лечебната мощ на Кръстова гора е изключително мощна.

Празникът е открит във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата черква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики кралица Елена, посетила светите места в Палестина и връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Имен ден честват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР