Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден. Той винаги се

...
Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден. Той винаги се
Коментари Харесай

Лазарица e, закичени лазарки обикалят домовете

Православната черква отбелязва през днешния ден църковния празник Лазаровден. Той постоянно се празнува осем дни преди Великден и с него стартира подготовката за Страстната седмица. Имен ден през днешния ден честват – Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар. В календара на християнската черква празникът е обвързван с един от най-вълнуващите евангелски сюжети – с възкресението на Лазар, живял в град Витания, покрай Йерусалим. Според евангелието, когато Спасителят е в земите оттатък река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото заравяне в символ на признателност за проявеното от него гостолюбие. Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в непоколебим пост и самоограничение и е провъзгласен за първи свещеник на град Китион на остров Кипър.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети страдалец Лазар Български, малтретиран и погубен на 23 април 1802 година
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клончета, които ще красят вратите на идващия ден — Връбница (Цветница).

Според българската национална традиция Лазаровден, или Лазарица, Лазарова събота, е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите девойки в моми за женене.

На този ден групи от по шест-седем девойки на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични облекла или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото.

Като пеят обредни песни за всеки член от фамилията, те възхваляват деца, остарели, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри. Домакините ги подаряват с яйца и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезнали и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С ария навлизат в нивите и пожелават богата годишна продукция от раззеленилото се жито.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР