Православната църква отбелязва днес Акатистова събота. Празникът Златна ябълка е

...
Православната църква отбелязва днес Акатистова събота. Празникът Златна ябълка е
Коментари Харесай

Красив празник е днес!

Православната черква отбелязва през днешния ден Акатистова събота. Празникът Златна ябълка е възпоменание на чудотворната икона " Пресв. Богородица - Благодатна ", с. Горни Воден. Чества се на петата събота от Великия пост. Това е локален празник, който е обвързван с чудото, осъществено от Майката Божия посредством нейната свята икона през 1765 година. Това събитие е разказано в " Синаксар за златната ябълка " от Ананий Клинис, който тогава е бил свещеник на манастира " Св. Кирик и Юлита ". Ето какво написа той:

" В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна хвалба на пресветата, пречиста, преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена  " Благодатна ", която се намира в свещения остарял храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни подарява безбройни плодородни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминава се чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла за празника на плодородната Богородица Дева Мария заради дългия път, не можа да получи блажен самун и като счете това за неприятен знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. А йереят, като чу рева и риданията на дамата, доста се натъжи. И като не откри и троха, останала от благословения самун, разбирайки повода за тъгата на дамата, ужас обхвана душата му.

Видя тогава старецът (йереят) една ябълка, оставена в подарък пред светата, чудотворна икона " Благодатна Богородица Дева ", взе я и я даде на дамата (неплодната) като благословение, а тя, като одобри ябълката с гореща религия, се успокои. И не след доста време дамата се оказа сложна. Като се роди рожбата й, от религия и признателност към Божията Майка тя използва доста средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я подари за спомен на Великата берекет. Поменете ме и мене всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене неверния Ананий Клинис: Бог да го елементарни и помилва! "...
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР