Православната църква на Украйна може да стане независима от Москва

...
Православната църква на Украйна може да стане независима от Москва
Коментари Харесай

Православната църква на Украйна на път да обяви независимост от Москва

Православната черква на Украйна може да стане самостоятелна от Москва съгласно условия в президентска самодейност , която през днешния ден депутатите утвърдиха, оповестява " Ройтерс ".

Според президента Петро Порошенко сходно решение ще затрудни Русия да се намесва в украинските каузи.

Киев преглежда Руската православна църка като инструмент на Кремъл за оказване на въздействие.

През предходната седмица Порошенко се срещна с вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул, с цел да потърси поддръжката му украинската черква да получи автокефален статут , което значи самостоятелност от съветската черква.

" Единството е нашето главно оръжие в битката против съветския агресор ", съобщи президентът на Украйна пред Народното събрание.

Този въпрос към този момент не е единствено църковен. Става въпрос най-сетне да се сдобием с самостоятелност от Москва , добави той.

Той съпостави отделянето от съветската черква с присъединение на страната към Европейски Съюз и НАТО , тъй като Кремъл употребява съветската черква като един от основните си лостове за оказване на въздействие в Украйна.

Московската патриаршия, която е част от Руската православна черква, се възприема като единствената православна черква в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР