Православната църква чества Свети благоверен княз Александър Невски. Името Александър

...
Православната църква чества Свети благоверен княз Александър Невски. Името Александър
Коментари Харесай

Сашовците да почерпят днес, имениците са много

Православната черква празнува Свети правоверен княз Александър Невски. Името Александър значи бранител на мъжете, само че също по този начин и бранител, боец на вярата.

Името Александър е едно от най-силните. Дарява притежателя си със самонадеяност и мощ. Характерът на Александър е променлив. Той е решителен, интелигентен и разговорлив, има живо въображение и възприятие за комизъм.

Може да бъде дръзновен, даже да прекрачва границите на приличието. Най-много се опасява от крах, за което нормално няма учредения. Дори да му се случи нещо, шансът и щастливата случайност му оказват помощ да се оправи с неприятните обстановки. Силата на името допуска властност и подвиг. Точно по тази причина Александър реагира много мъчително, когато хората не го вземат на съществено.

В душата си всеки Александър се счита за водач и в действителност може сполучливо да заема управителен пост, защото е деятелен и обективен. Но в живота не всеки път съумява да се осъществя и в този случай има заплаха да се трансформира в затворен и комплексиран човек.

Александър може да бъде доста великодушен и милосърден - без съмнение да жертва всичко, което има. Но не е податлив да показа себе си и това основава бариера за същински близко другарство с него.

Жив и радостен на повърхността, надълбоко в себе си той таи малко скептицизъм. В персоналните си връзки Александър е  самостоятелен, само че обича дамите и приятелите си. Очакванията му в другарството са доста високи. В любовта повече мечтае, в сравнение с работи. Не познава несподелената обич, само че на дамите им е мъчно с него.

Житие на светеца

Той е роден през 1220 г, в Русия живял по времето когато съветските земи били под татарско господство и бил княз на Новгородската област.

Днешният ден 23 ноември църквата уважава паметта на Св. Благоверен княз Александър Невски. Св. Александър Невски е роден през 1220 година и е бил княз на Новгородската област.

По време на неговото ръководство шведският крал с многочислена армия тръгнал на поход против Новгород. Княз Александър поел отбраната на града си.
Историята споделя, че княз Александър храбро защитавал града си от нашествието на шведския крал, молейки Бог да му помогне. Когато вражеските армии се сблъскали при река Нева.

Новгородският княз удържал славна победа, за която бил наименуван " Невски ”. По-късно св. Александър бил одобрен от татарския хан за популярен княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен бранител на православната религия и народа срещу татарите.

Александър бил същински боец както на бойното поле, по този начин и в молитвата във вярата си в Бога. От там идва и смисъла на името Александър – защитник на мъжете, бранител на вярата, боец на вярата.

Св. Александър управлявал 10 години и за това време направил доста положителни каузи за вярата, Църквата и народа. В края на живота си поискал да одобри монашество.
Св. Александър умрял в 340 година на 98-годишна възраст.

Това значение води началото си от св. Александър

Невски, който е роден през 1220 година в Русия и е бил княз на Новгородската област. Историята споделя, че княз Александър защитавал безстрашно града си от нашествието на шведския крал, като се уповавал на Бога да му помогне в борбата. Двете противников армии се сблъскали при река Нева и с Божията помощ Александър спечелил борбата. Оттам идва и прозвището му Невски.

Празник на катедралата св. Александър Невски

На 23 ноември се празнува и празника на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров в София, носеща името на светеца. Името  " Александър ” е от старогръцки генезис и означава  " бранител на мъжете ”.

Храм-паметникът в центъра на София носи името св. Александър Невски, тъй като съветският цар Александър Николаевич имал за собствен небесен настойник точно св. Александър Невски.

Катедралата е най-голямата и най-високата на Балканите – 52 метра.

Имен ден честват всички с имената АЛЕКСИ, АЛЕКСА, АЛЕКО, АЛЕКСЕЙ, АЛЕКСАНДЪР, АЛЕКСАНДРА, АЛЕКСАНДРИНА, САША, САШО, САШКА, АЛЕГ, АЛЕК, АЛЕКС, АЛЕКСАНА, АЛЕКСАНДРИЯ, АЛЕКСЕНИЯ, АЛЕКСЕНКА, АЛЕКСЕЯ, АЛЕКСИНА, АЛЕКСИЯ, Алека, Алеко, Алекса, Александра, Александрина, Александър, Алекси, Алексей, ЦАКО, ЦАНКО, ЦАНО, ЦАНЬО, ЦАНЧО, ЦАЦО, ЦАНА, ЦАНКА, ЦАНЕ, ЦАНЮ, Цана, Цанка, Цанко, Цано, Цаньо, Цандьо.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР