Православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Той ...

Православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Той

Голям празник! Честваме Св. Димитър – един от най-почитаните светци

Православната черква празнува паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Той е роден през III век в гр. Солун, а татко му е тогавашният градоначалник.
След неговата гибел император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е признат с огромна наслада и респект от жителите на града. Като шеф на Солун Димитър намерено изповядва и слави християнската религия. Недоволен от неговото държание, император Галерий го хвърля в тюрма. Преди още да го осъдят, бойци влезнали в килията му и го умъртвили с копие по време на молитва.
Тогава християнската черква го прогласява за страдалец на вярата и светец, а жителите на Солун стартират да го почитат като настойник на града.
Традиции и обреди
Според народните покаже от Димитровден стартира зимата; народната сентенция гласи: “Георги лято носи, Димитър-зима”. Според легендите св. Димитър е настойник на зимата и студа и е по-огромен брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. “Дойде ли Димитровден, идва и снегът”-споделят българите. Затова на този ден стопаните прибират ралата си на изсъхнало под стрехите и подреждат дървата си за огрев.
От Димитровден стартира подготовката за така наречен “миши празници” на следващия ден. През това време дамите не би трябвало да подхващат женска работа-да шият, да тъкат, да предат или плетат. Не се взима в ръка нито хурка, нито вретено, с цел да не се разсърдят мишките и да не проядат всичко, работено през годината.
И за мъжете има някои не разреши през тези дни-да не загребат жито от хамбара, да не ронят даже едно зърно от събраната царевица. Те би трябвало да замажат с тиня хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че по този начин замазват очите на мишките.
Обредна софра: курбан от овче месо, гювеч, яхния от пиле, пита с ябълки, варена царевица, печени ябълки, тиква
Поверия за Димитровден
В старопланинските региони стопаните наблюдават на Димитровден “полазника”, т.е. госта, който пръв ще прекрачи прага на къщата. Ако той е положителен и заможен човек, имат вяра, че идващата година ще е здрава и изобилна.
Ако против празника месечината е цялостна, пчелите ще се роят и кошерите ще се пълнят с мед, а кошарите ще са цялостни с агънца.
Иманярите имат вяра, че в нощта на Димитровден небето “се отваря” и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.
Имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.

Източник: bulnews.bg