Православната ни църква чества първата годишнина от учредяването на празника

...
Православната ни църква чества първата годишнина от учредяването на празника
Коментари Харесай

Патриарх Даниил оглави литургията на празника Прославление на светите мощи на св. патриарх Евтимий

Православната ни черква празнува първата годишнина от учредяването на празника " Прославление на светите мощи на св. патриарх Евтимий Търновски ". В Бачковския манастир, където се пазят светините, сега се отслужва тържествена света литургия, управлявана от Негово Светейшество българският патриарх Даниил.

 

" Както и всеки ден, чакаме благодатта, молитвата на свети патриарх Евтимий Търновски да бъде с всички нас и неговите молебствия да ни утвърдят, както нас, по този начин и целият свят, който е раздиран от доста войни, от доста компликации, от доста проблеми, от доста тествания. Нека той, великият светец, настойникът на всички индивиди да даде мир, да даде берекет, единодушие и да преодолеем всички низки човешки пристрастености, а да вървим в пътя, който е вървял и св. патриарх Евтимий във вярата, в положителното, в истинността и в човеколюбието ", сподели игуменът на Бачковския и Троянския манастир свещеник Сионий.

 

На 22 октомври почитаме настойника на българския народ св. Патриарх Евтимий. Празника за възхвала на мощите му е нов. Чества се за втора година.

 

" Неговите свети мощи са един плодороден облик и знак на това, че Бог е с нас и е оставил сред нас индивидите на земята, доста Божии угодници и техните свети мощи, които да ни благославят и да ни утвърждават във святата религия, като знак на това, че Бог ни милва и Бог ни оказва помощ ", сподели игуменът на Бачковския и Троянския манастир.

 

За първи път при интронизацията на българския патриарх Даниил бяха донесени в София точно мощите на свети патриарх Евтимий.

 

" Това е знак, че Българската черква е единна, благословена и нейните антични благословени покровители са с нас, свети патриарх Евтимий и всички български светци. Имаме към този момент регистрирани доста случаи на изцеряване на заболели хора, които са пристъпвали към светите мощи на великия български покровител свети патриарх Евтимий. И насладата на братството е доста огромна, защото споделяме доста плодородни изцерения посредством Божията мощ и посредством молитвите на свети патриарх Евтимий ", акцентира свещеник Сионий.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР