Правосъдното министерство на САЩ е събрало достатъчно доказателства, за да

...
Правосъдното министерство на САЩ е събрало достатъчно доказателства, за да
Коментари Харесай

Прокурори в САЩ се готвят да обвинят руски разузнавачи за кибератаките срещу демократите

Правосъдното министерство на Съединени американски щати е събрало задоволително доказателства, с цел да повдигне обвинявания против минимум шестима представители на съветските управляващи поради хакерската офанзива против щаба на Демократическата партия преди президентските избори предходната година. Това заяви " Уолстрийт джърнъл ", като се базира на източници, осведомени с следствието.

Прокурори във Вашингтон, Филаделфия, Питсбърг и Сан Франциско работят дружно с федерални сътрудници по случая, който може да стигне до съда следващата година, изясняват източниците. В материала се споделя, че измежду ограниченията, които могат да бъдат наложени на обособени хакери от съветските въоръжени сили и разузнаване, може да се наложат ограничения като забрани за пътешестване, само че е малко евентуално да стане дума за арест и затвор.

Разследването на хакерската офанзива, в което вземат участие специалисти по киберсигурност, стартира още преди да стартира ръководеното от Робърт Мюлър следствие за съветска интервенция в американските избори и съглашателство на лица от екипа на президента Доналд Тръмп с Русия. И правосъдното министерство, и Мюлър се съгласиха работата на специалистите да продължи с истинския екип сътрудници и прокурори. Целта е да се открият виновните както за нападението против щаба на демократите, по този начин и за това против Джон Подеста, някогашния началник на акцията на Хилъри Клинтън.

През януари висшето управление на американските цивилни и военни разследващи служби свидетелства на чуване в Сената във Вашингтон, че по време на президентската акция през предходната година Русия се е намесила в изборния развой, като е употребила хакери и е разпространявала обичайната агитация, дезинформация и подправени вести. Тогавашният шеф на националното разузнаване Джеймс Клапър изрази увереност, че съветската страна стои зад хакерските офанзиви против демократите по време на акцията. Русия отхвърля обвиняванията, а президентът Тръмп - изказванията за съглашателство сред щаба му и Москва.

Тогава службите на Съединени американски щати не разясниха метода, по който са осъществени офанзивите, нито дадоха детайлности за лицата, които се счита, че стоят зад нея.

Това би бил вторият случай, в който Съединени американски щати повдигат обвинявания на съветски жители за киберпрестъпления. Първият беше през март против двама сътрудници на разузнаването и двама хакери поради кражбата на половин милиард профила на консуматори на компанията Yahoo през 2014 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР