Правосъдният министър Цецка Цачева Цецка Цачева Данговска е министър на

...
Правосъдният министър Цецка Цачева Цецка Цачева Данговска е министър на
Коментари Харесай

Ето как ще се разпределят парите за по-високите заплати на надзирателите

Правосъдният министър Цецка Цачева Цецка Цачева Данговска е министър на правораздаването. Родена е на 24 май... към профила изрази удовлетворение от това, че е открито решение за обособяване на допълните средства за заплати на чиновниците от основните дирекции "Охрана " и "Изпълнение на наказванията " към правосъдното министерство. В предаването "Седмицата " по Дарик тя обаче акцентира, че не става дума за процентно нарастване на хонорари.

"Говорим не за процентно нарастване, защото средствата за всички е ясно - това, което може да бъде отпуснато сега, е в размер на 15 млн. лв.. Как те ще бъдат разпределени, зависи от волята на синдикалните организации. Аз имам доста правилна приказка с тях. Най-кратко казано в две направления ще върви нарастването ", сподели правосъдният министър.

На първо място равнене на по този начин наречената база за характерни условия за труд, която за чиновниците Министерство на вътрешните работи към 1 януари беше 190 лв., а за чиновниците в двете основни дирекции на Министерство на правосъдието беше с 50 на 100 по-малко - 95 лв., при законодателна наредба, че те би трябвало да бъдат под еднакъв режим, изясни Цачева.

Около 6 млн. лв. от тази сума ще бъдат дадени за равнене на сумите за характерни служебни действия сред чиновниците на министерството на правораздаването и на Министерство на вътрешните работи, които работят на аналогични позиции.

Останалата сума - към 9 млн. лева, ще бъдат разпределени единствено по правила, които се одобряват от страна на синдикалните организации, безапелационна бе Цачева.

"Това, за което сме говорили - че е правилно да има нарастване за тези позиции, които за системата на изтърпяване на наказванията е за практикуване на служебни функционалности, които директно контактуват с изтърпяващи санкции "лишаване от независимост ". Става дума за надзиратели, за други трудови функционалности, които са най-тежки като полагане на труд и най-непривлекателни ", сподели правосъдният министър. Тя още веднъж акцентира, че не става дума за процентно нарастване за заплати, а за обособени позиции там, където все още има диспропорционалност сред длъжности, които би трябвало да бъдат с еднакъв режим и законово те са по този начин, в Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието.

Цачева подсети, че едно е да си надзорник в пандиза, друго е да работиш в затворническо общежитие от открит вид, друго е да работиш в пробационна работа.

България има забележителен прогрес в подобряването на изискванията в местата за отнемане от независимост, както при изискванията на труд за тези, които работят в системата, по този начин и за тези, които изтърпяват наказванията, уточни още Цачева.

По Норвежкия механизъм има опция да стартира строителството нов затвор в региона на Кремиковци още през лятото на тази година, сподели министър Цачева.

Общата визия за развиване на наказателната политика в Европа е предварителната защита, а не пътя на усилване на глобата и размера на наказванията, акцентира министър Цачева.

Когато се организира политика, доста деликатно би трябвало да се вършат промени в Наказателен кодекс, тъй като пипнеш ли един състав, се стига до нарушение на други правила, добави тя.

Не е добър законодателен метод да се внасят доста законопроекти за промени на Наказателен кодекс по съответни случаи, добави тя, отговаряйки на въпроса за какво би трябвало да се ускоряват наказванията, примерно, за противозаконен улов на риба.

Тя добави, че може би към момента не е открит, в част от редакциите, нужният баланс. Според Цачева планът би трябвало да мине на първо четене, само че да се редактира преди второ четене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР