Правосъдният министър Цецка Цачева разказа подробно как е станало бягството

...
Правосъдният министър Цецка Цачева разказа подробно как е станало бягството
Коментари Харесай

Цецка Цачева гледала запис на бягството, била шокирана

Правосъдният министър Цецка Цачева описа в детайли по какъв начин е станало бягството на двамата нарушители от Софийския затвор. В хода на почналите инспекции за пробива в защитата, тя изгледала и видеозаписа от камерите в пандиза.

" Видяното през вчерашния ден от мен на камерите е шокиращо! За мен, от видяното, има незаконна немарливост - в границите на минута и половина от Софийския затвор въоръжено лице, през основния вход с физическо съприкосновение с пост номер едно, съборен на земята, създаден изстрел - няма нещо, което да не е шокиращо в този случай. ", показа тя.

Бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев става при предаване на колета с движимости, които двамата били декларирали авансово. Пратките са получени от чиновници на пандиза, които са направили рутинен преглед с елементарен металотърсач и са ги предали. Пелов бил поръчал електронна игра " Тетрис ", а Колев - бързоварче.

Цачева призна, че няма пояснение за себе си как " при режима, разпоредбите, заповедите за движимости, които са позволени за прилагане, в последна сметка и двете лица са се оказали въоръжени. Особено единият - Пелов, който е с огнестрелно оръжие. " Правосъдният министър отхвърли да разсъждава в хипотези и изясни, че избира да работи с обстоятелства. Вероятно, част от тях ще станат ясни, откакто завърши работата на назначената специфична комисия, която ревизира събитията по бягството. Тя би трябвало да е подготвена със заключенията си до 12 април.

" Действително тежко " еп оложението на работещите в местата за отнемане от независимост, означи още Цачева. " Само пост номер едно, който е директно до външния вход на бариерата, е въоръжен, останалите, според разпоредбите, не могат да носят никакви помощни средства, даже палки.! уточни тя.

Цачева още веднъж удостовери, че е имало предварителна информация още от предишното лято, че Пелов замисля бягство. След сигнала, той бил спрян от работа в метален цех, където е полагал непринуден неплатен труд. " На чиновниците в пандиза са дадени и съответни указания по какъв начин да се държат с него, имайки поради и направения психически портрет на " излючително комбинативен, рисков лишен от независимост ". Това е било планувано, само че резултатът е жалък, разяснява Цачева.

Вчера поради бягството, по предписание на премиера Бойко Борисов оставки подадохавременно преназначения на длъжността основен шеф на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " Свилен Цветанов и началникът на пандиза в София Петър Кръстев.  

Още през вчерашния ден, по предложение на премиера Борисов, тя е поискала оставките на шефа на Главна дирекция  " Изпълнение на наказванията " Свилен Цветанов и началникът на пандиза в София Петър Кръстев.  Те били в подготвеност да подадат оставки като " мъже, които знаят по какъв начин се носи отговорност при директно несъблюдение на предоставени функционалности и задания ", сподели Цачева.

Вече са назначени краткотрайно изпълняващи и на двете длъжности, а първата им сложена задача от Цачева била да показват в най-кратко време доклад какво е належащо в две направления - човешки фактор и надзирателно-охранителна техника, преградни уреди.

Става въпрос за вътрешна организаиця на целия развой в това число и за човешкия фактор, заключи министърът. Тя напомни, че има огромно текучество в Групово дело " Изпълнеине на наказванията ". Миналото лято е имало повече от 480 незаети бройки, в този момент са към 200, не са единични случаите след месец-два работа хората да се отхвърлят и да минават в друга система. Не става дума единствено за финансови средства, напреднали сме в договарянията със синдикатите по тази тематика, увери Цецка Цачева.

Тя даде обещание да помисли и дали да не награди чистачката от Софийския затвор, пробвала се да попречи на бягството.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР