Правосъдният министър Цецка Цачева е поканила представители на гражданска инициатива

...
Правосъдният министър Цецка Цачева е поканила представители на гражданска инициатива
Коментари Харесай

Отварят гореща телефонна линия за проблеми с Търговския регистър

Правосъдният министър Цецка Цачева е поканила представители на гражданска самодейност " Мрежа за начинания и решения " (МИР) да обсъдят последствията от продължителното прекъсване на активността на Търговския указател и вероятните проблеми.

 БСК още веднъж: Агенцията по вписвания да каже аргументите за срутва в Търговския указател
БСК още веднъж: Агенцията по вписвания да каже аргументите за срутва в Търговския указател

Кратките периоди на поръчката за дисково пространство основават ужас, считат работодателите

МИР ще взе участие в работната група на Министерството на правораздаването за Търговския указател, стана ясно от информация на правосъдното ведомство. От МИР ще вземат участие с експерти-юристи, както и с IT експерти, които да дадат своите оферти за попречване на бъдещи сривове на системата на регистъра.

По-рано денем представители на сдружението се срещнаха с министър Цачева. На срещата участваха ръководителят на организацията Георги Кардашев и общинският консултант инж. Симеон Славчев. Ден по-рано от сдружението изпратиха публично искане до министър Цачева за изясняване на случая .

Според Цачева, настояването на сдружението, изпратено през вчерашния ден до нея, е било единственото аргументирано и експертно предложение, което е получавала от началото на рецесията с Търговския указател.

От ведомството настояват, че по време на срещата правосъдният министър е дала отговор на писменото искане на МИР за съответен проект на деяние за справяне със обстановката с регистъра.

 БСК: Все още не се знае дали данните в Търговския указател са възобновени
БСК: Все още не се знае дали данните в Търговския указател са възобновени

Как ще се подсигурява, че няма да има нов срив на ТР, питат работодателите

Според Цачева, проектът има три съществени пункта . Първата стъпка, която към този момент се извършва - от срутва на системата е останала софтуерна диря и по случая работят ГДБОП и Инспектората на министерството.

Второ - чака се да бъдат показани отчети на тези служби . И трето - следва да бъде образувана работна група, която ще даде хрумвания за промени в законите, касаещи Търговския указател и Наредба 1 на Министерство на правораздаването.

 Външна инспекция за Търговския указател желаят от Демократична България
Външна инспекция за Търговския указател желаят от Демократична България

От Демократична България са обезпокоени от политическото предопределение на Козарева

Министърът на правораздаването е добавила, че след възобновяване на регистъра, ще бъде основана гореща телефонна линия за жители, на която да се получават сигнали за зародили проблеми .

След уточняване на проекта за деяние, Цецка Цачева е предложила на представителите на Сдружение " Мрежа за начинания и решения " да вземат интензивно присъединяване в работната група, която следва да бъде образувана.

 За действителна отговорност за рецесията с Търговския указател, упорства
За действителна отговорност за рецесията с Търговския указател, упорства " Правосъдие за всеки "

Искат оставката на правосъдния министър Цецка Цачева

Припомняме, Търговският указател се срина на10 август 2018 година От Агенцията по вписванията оповестиха, че аргументите са механически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това не се случи.

На 16 август някогашният към този момент шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова съобщи че няма към този момент желание да подава оставка, а като определение за рецесията сподели: " Случват се такива неща. "

На идващия ден - 17 август, се състоя среща сред премиера Бойко Борисов и министъра на правораздаването Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена авансово.

Премиерът Бойко Борисов изрече недоволството си от управлението на Агенцията по вписванията поради срутва. Борисов обаче съобщи, че промяна на управлението и уволнения няма да има, до момента в който рецесията не се овладее.

Въпреки това Даскалова подаде оставка още същия ден - 17 август.

 Занижен надзор сринал Търговския указател
Занижен надзор сринал Търговския указател

Според експерта по киберсигурност Ясен Танев

Прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи бяха сезирани по случая.

На 17 август беше възобновено и подаването на данни от Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров продан (RegiX), поддържана от Държавната организация " Електронно ръководство ".

Регистърът стартира да действа изцяло чак на 27 август.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР