Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред журналисти, че се е

...
Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред журналисти, че се е
Коментари Харесай

Йорданова за становището на Гешев: Това е нов опит да се измести фокуса на дискусията


Правосъдният министър Надежда Йорданова съобщи пред публицисти, че се е срещнала със мнението на основния прокурор Иван Гешев, изпратено до Висшия правосъден съвет (ВСС). То е било качено в материалите за днешното съвещание още в петък.

„ Що се отнася до това дали изпълнителната власт се пробва да овладее прокуратурата, това е безусловно погрешно изказване и нов опит да се измести фокуса на полемиката “, съобщи Надежда Йорданова по отношение на изказванието на Гешев, че желаят да го сменят, с цел да овладеят прокуратурата.

Висш съдебен съвет през днешния ден взема решение дали да освободи предварително Иван Гешев от поста основен прокурор.

" Видно е, че министърът на правораздаването има конституционно пълномощие да желае преустановяване на мандата на основния прокурор. Много ясно Конституционният съд е обосновал това пълномощие, а точно от позиция на взаимоотношение сред държавните управляващи “, сподели още правосъдният министър.

Що се отнася до избора на идващия основен прокурор по думите ѝ процедурата е доста ясна и тя е открита в Конституцията. В тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира основен прокурор, а в противен случай.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР