Правосъдният министър на Румъния призова за уволнение на топ антикорупционния

...
Правосъдният министър на Румъния призова за уволнение на топ антикорупционния
Коментари Харесай

Нова криза в Румъния – искат отстраняването на топ антикорупционния прокурор

Правосъдният министър на Румъния прикани за уволняване на топ антикорупционния прокурор на страната поради " превишаване на пълномощията ", осведоми " Ройтерс ".

Осведомителната организация отбелязва, че настояването провокира улични митинги и евентуално може да дестабилизира органа в битката против корупцията.

Тудорел Тоадер прочете малко ревю от 20 точки за уволняване на основния прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши. Министърът сподели на конференция, че тя е виновна за дейности, които са в прорез с върховенството на закона.

Кьовеши управлява организацията от 2013 година и от този момент внезапно се усилиха обвиняванията в корупция по високите етажи на властта. Румъния е една от най-корумпираните страни в Европейски Съюз. Брюксел утвърждава работата на основния прокурор против корупцията.

Преди година ръководещите социалдемократи се пробваха да декриминализират някои корупционни практики с ексклузивен декрет, което докара до най-големите улични митинги в страната за последните десетилетия.

В края на предходната година ръководещата коалиция прокара промени в правосъдната система, които са подложени на критика от президента, хиляди магистрати, Европейската комисия и Държавния департамент на Съединени американски щати. Но измененията са върнати в законодателния орган, откакто Конституционният съд реши, че някои от тях са противоконституционни.

Националната дирекция за битка с корупцията не е едно и също с основния прокурор, чиито дейности е потвърдено, че могат да застрашат институцията посредством превишаване на пълномощията...пренебрегване на властта на Народното събрание и оборване решенията на Конституционния съд, означи правосъдният министър.

Министърът е част от новото държавно управление на Румъния, което пое ръководството преди месец. За година това е третото подред държавно управление в балканската страна.

Президентът Клаус Йоханис, който има последната дума за отстраняването на основния прокурор, разгласи в известие, че позицията на министъра на правораздаването е неразбираема и е нужен разбор.

В известието се добавя, че президентът е удовлетворен от работата на дирекцията и управлението.

Според Йоханис няма доказателства, с цел да оправдаят молбата на министъра за оставка на прокурора.

От 2006 година 700 румънски депутати са изправени пред съда. Председателите на двете камари на румънския парламент са съдени по обособени случаи.

През предходната седмица на конференция Кьовеши отбрани дирекцията, наблягайки, че няма причина да подаде оставка, в случай че й бъде поискана.

" Тази офанзива не е към Кьовеши, става въпрос за прокурорите, които си правят работата. Целта е румънската страна да бъде сложена на колене, да се унижи обществото и румънският народ ", акцентира прокурорът.

Стотици протестиращи се събраха пред държавните здания след конференцията на Тоадер. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР