Правосъдният министър Атанас Славов е бил против списъкът от няколко

...
Правосъдният министър Атанас Славов е бил против списъкът от няколко
Коментари Харесай

Правосъдният министър бил против толкова да се реже списъкът на президента за служебни премиери

Правосъдният министър Атанас Славов е бил срещу описът от няколко лица, всред които президентът да избира длъжностен министър председател. Ограничението на президента и късият лист влязоха в конституцията при измененията й. Там бе написано и че с обособен закон ще се лимитират пълномощията на служебните държавни управления, назначавани от президента. Освен това се обезпечи непрекъсваемост на Народното събрание - продържава да работи до встъпването в служба на идващите депутати, т.е. има парламентарен надзор над служебните министри.

Министърът описа пред Нова нюз, че е бил дистанциран по тематиката за служебните министър председатели по лист. Той е упорствал да се запише, че президентът може да уточни министър-председател от целия кръг на лицата на висши обществени длъжности. Накрая обаче Народното събрание одобри, че това може да са единствено ръководителят на Народно събрание, на Сметната палата, шефът на Българска народна банка и омбудсманът или техните заместници.

" Изненадан съм от метода, по който Румен Радев подхожда към измененията в конституцията. Важно е да няма центрове на безспорна власт. Ние не знаем служебните държавни управления каква посока за ръководство имат - това е рисково. Имаше огромна неопределеност в каква посока и в чия полза водят страната служебните държавни управления ", заключи обаче той.

Славов счита, че признатият план е по-добър от в началото импортирания. Той оспорва тезата на опозицията за политизиране на новия прокурорски съвет с избора на 6-има от парламентарната квота в него.

Прокурорският съвет ще се ръководи от негов член, определен от самия съвет. Конституцията подсигурява независимост на политическото слово и независимостта на съда. Тъй като съдиите са потвърдено политически неутрални, няма възбрана съдии да бъдат избирани през парламентарната квота. Логиката на тези квоти е да има публично посланичество и то от потвърдени експерти, външни за правосъдната система. Това съобщи пред NOVA News правосъдният министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР