Правосъдната реформа, промотирана от Христо Иванов и партията му, за

...
Правосъдната реформа, промотирана от Христо Иванов и партията му, за
Коментари Харесай

Венецианската комисия обяви, че проектът на ДБ за съдия, който да разследва главния прокурор, е противоконституционен

Правосъдната промяна, промотирана от Христо Иванов и партията му, за арбитър, който да проверява основния прокурор, както и показания от някогашния правосъден министър Надежда Йорданов законопроект, се провалиха, написа Tribune.

В законопроекта беше заложено следствието на основния прокурор да се организира от особено назначен арбитър, който да извършва краткотрайно функционалностите на прокурор. Според мнението на Венецианската комисия по този начин написаното не е задоволително детайлно. Като допълнение препоръчаните промени влизат в колизия с конституционните правила и решения на българския Конституционен съд, другояче казано, в случай че бъдат признати във типа, в който партията на Христо Иванов упорства, то те ще се окажат противоконституционни.

„ Венецианската комисия е на мнение, че задачата за възстановяване на отчетността на основния прокурор не може да бъде реализирана единствено с смяна на разпоредбите за наказателно следствие “, излиза наяве от мнението, в което се показва още: „ българският законодател ще се изправи пред компликацията да откри равновесие сред две задания – да приведе българското право в сходство с условията на Европейската спогодба за правата на индивида, тълкувана от Европейския съд по правата на индивида, както и да съблюдава рестриктивните мерки по българската конституция, както е тълкувана от Конституционния съд “.

Комисията предлага тъкмо и в детайли уточняване на параметрите на процедурата при вероятно следствие на основния прокурор, което в показания от Надежда Йорданова законопроект не е направено.

Венецианската комисия категорично показва, че приемането на нормативна база за усилване на контрола над основния прокурор, не би трябвало да дава опция за политически и какъвто и да е различен нелегитимен напън над висшия магистрат. От Венецианската комисия предлагат „ да се вкара отсяващ механизъм за разглеждане на очевидно неоснователни тъжби против основния прокурор “.

От мнението излиза наяве, че опитите да се монополизира тематиката за правосъдна промяна на прокуратурата от политически сили или лобистки кръгове, които твърдяха, че може да стане и без изменение на конституцията, е невероятно. Венецианската комисия ясно демонстрира, че смяната само на законодателната уредба, с което да се вкара „ ексклузивен надзор “ при следствия на обвинител №1, не е единствено противоконституциона, само че опонира и на оповестени към този момент решения на българския Конституционен съд.

С оглед на миналите избори и освен, правосъдна промяна в цялостната ѝ целокупност няма да бъде осъществена без присъединяване на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, защото се изисква изменение на конституцията.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР