Правоохранителните органи извършват проверка за вероятно отклоняване през 2021 г.

...
Правоохранителните органи извършват проверка за вероятно отклоняване през 2021 г.
Коментари Харесай

Проверяват ПАВЕЦ Чаира за прехвърляне на отпадъци от цветни метали

Правоохранителните органи правят инспекция за евентуално отклонение през 2021 година на генерирани боклуци от цветни метали, представляващи детайли от демонтuрани и изведени от употреба съставни елементи от съоръжение в ПАВЕЦ „ Чаира ". Това излиза наяве от отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на въпрос от депутата Стефан Мирев по отношение на това по какъв начин се стопанисва този стратегически обект от национално значение за електроенергийната система на България.

При осъществяване на рехабилитационни действия на индустриални мощности в централата са демонтирани редица детайли на генератори и съпътстваща инсталация. Същите са съхранявани в индустриалните пространства, като част от тях са трансферирани в складови бази. След получена в НЕК ЕАД информация от правоохранителните органи, както и постъпили анонимни сигнали в сдружението, се позволява, че евентуално има отклонение на демонтирани детайли, само че поради продължаващите все още процесуални дейности, даването на спомагателна оперативна информация би могло да попречи на способените органи за изясняването на всички относими обстоятелства по случая.

„ ПАВЕЦ „ Чаира " е извънредно значим обект освен за област Пазарджик, а и за страната ни. Зададох този въпрос тъй като при една от срещите ми в община Белово получих сигнал за няколко тона изчезнали медни шини, високоволтови шкафове и сложна разпределителна уредба от ПАВЕЦ " Чаира ", разяснява Стефан Мирев.

Той посочи, че във връзка на заложения от него въпрос е бил поканен да взе участие в изнесено съвещание на парламентарната комисия по енергетика. „ Заедно с министър Радев и членовете на комисията посетихме ПАВЕЦ " Чаира " и на място коментирахме поставения от мен въпрос. Силно стеснителен е фактът, че е позволена такава занемареност. Ще упорствам пред министър Радев да бъдат открити отговорните длъжностни лица и същите да понесат своята отговорност ", добави депутатът.

ПАВЕЦ „ Чаира " е благосъстоятелност на НЕК ЕАД и е най – огромната помпено-акумулираща водноелектрическа централа в югоизточна Европа, която се намира на територията на община Белово в област Пазарджик. Тя разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ потенциал за произвеждане на електричество 864 MW. Изграждането на централата стартира през 1980 година, само че е приключено през 1995 година

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР