Правомощията на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) не се

...
Правомощията на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) не се
Коментари Харесай

КЗК: Нямаме правомощия да регулираме цените на горивата

Правомощията на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) не се простират до там, че да контролира цените на горивата, нито да проверява далавера, се показва в изказване на Комисия за защита на конкуренцията в отговор на изказвания, направени по Нова тв.

" Комисията за защита на конкуренцията няма пълномощия за ценово контролиране, нито в нейната подготвеност попада следствие на „ далавера “ и отбрана на потребителите. Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват във връзка с повишение на цените, единствено когато това е вследствие на неразрешено съглашение или на корист с господстващо състояние, като контролът, който се реализира, е следващ.

Контролът от страна на органа по конкуренция е прелиминарен само във връзка с контрола върху концентрациите сред предприятия. Регулирането на цени може да попадне в пълномощията само на секторните регулатори, само че е несъвместимо с обезпечаването на защита на конкуренцията. Комисията също по този начин не разполага с пълномощие да дава мнение за цените на предлагани артикули или услуги ", се прецизира в известието до медиите.

Относно изявленията за броя на осъществените инспекции на място, се акцентира, че това е пълномощие на Комисия за защита на конкуренцията, което може да бъде използвано
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР