Право да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за

...
Право да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за
Коментари Харесай

ЦИК: Заявленията за гласуване в подвижни избирателни кутии трябва да бъдат подадени до 12 октомври

Право да гласоподават с преносима изборна кутия в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година имат гласоподавателите с трайни увреждания, които не им разрешават да изоставен дома си, реши Централната изборна комисия (ЦИК) на съвещание, предавано онлайн, въз основа на наредбите на Изборния кодекс.

Една секция за гласоподаване с преносима изборна кутия може да обгръща територията на едно или повече от едно обитаемо място в границите на общината.

Секциите се образуват на територията на всяко обитаемо място, в случай че до 12 октомври (14 дни преди изборния ден) има подадени заявки от не по-малко от 10 гласоподаватели с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят изборното си право в изборно помещение, само че желаят да гласоподават, и непрекъснатият им, надлежно сегашен адрес, е на територията на съответното обитаемо място, одобри ЦИК. Заявлението за регистриране в листата за гласоподаване с преносима изборна кутия се подава до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник. То би трябвало да е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс или електронно заявление със същото наличие през интернет страницата на общината/района. Към заявката за гласоподаване в преносима изборна секция се ползва копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или здравна епикриза за здравословно положение на гласоподавателя. Когато заявителят не е показал копие от документ, се прави инспекция и открива съществуването на увреждането на гласоподавателя по длъжностен път.  

На територията на всяка община се назначава минимум една преносима секционна изборна комисия при съществуване на не по-малко от 10 гласоподаватели, декларирали предпочитание да гласоподават по този метод, се споделя в решението на ЦИК

На територията на градовете с районно разделяне секциите за гласоподаване с преносима изборна кутия се образуват със заповед на кмета на общината, надлежно кмет на регион. Те могат да обгръщат територията на повече от един административен регион в границите на многомандатния избирателен регион.

Консултации за съставите на преносимите секционни изборни комисии (ПСИК), ако не са извършени по едно и също време с консултациите за назначението на СИК, се организират при кмета на общината по реда за осъществяване на съвещания за назначение на секционни изборни комисии до 14 октомври. Районната изборна комисия назначава ПСИК, която ще обслужва преносимата изборна кутия, не по-късно от 10 дни преди изборния ден. Избирателни описи за гласоподаване в ПСИК на изборите за народни представители на 27 октомври се сформират, когато не по-късно от 12 октомври не по-малко от 10 гласоподаватели са подали заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР