Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години

...
Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години
Коментари Харесай

Как гласуваме?

Право да гласоподават имат всички български жители, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под забраняване и изтърпяващите наказване отнемане от независимост.

Трудноподвижните гласоподаватели гласоподават посредством мобилна урна.

Според описите над 6 600 000 българи имат право да гласоподават. Избирателните секции в страната са 11 818. След измененията в Изборния кодекс от края на предходната година, в множеството секции гласоподавателите ще избират дали да гласоподават с хартиена бюлетина, или с машина.

В 9366 секции, с изключение на хартиено, ще има и машинно гласоподаване. В секциите с повече гласоподаватели машината ще бъде една, а не както на предходните избори – две. Само с хартиени бюлетини ще се гласоподава в секциите с по-малко от 300 гласоподаватели.

Машинният избор ще бъде по-различен от този на предходните избори. Когато влезе в секцията, гласоподавателят получава чип карта, която би трябвало да вкара в устройството, а по-късно да означи вота си на екрана. Разликата е, че вместо контролна квитанция, този път машината отпечатва така наречен бюлетина от машинно гласоподаване. Тя би трябвало да бъде сгъната с текста във вътрешността, след което комисията ще я подпечата изотзад. Тогава гласоподавателят я пуска в специфичната урна за машинни бюлетини и връща чип картата. За разлика от хартиената, машинната бюлетина постоянно носи автентичен глас.

Ако гласоподавателят избере да гласоподава с хартия би трябвало да получи бюлетина, която се сгъва пред него от секционната комисия, а на гърба й се поставя щемпел. Гласува се зад заслон, със наследник химикал. След това комисията слага втори щемпел и къса отрязъка с номера ѝ. След това гласоподавателят я пуска в урната.

Новост на тези избори ще е видеонаблюдението. След края на изборния ден на 2 април членовете на секционните комисии ще би трябвало да снимат в действително време преброяването на бюлетините и попълването на протокола. Процесът ще се предава онлайн в интернет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР