Правно обвързващите правила задължават държавите членки на ЕС да поддържат

...
Правно обвързващите правила задължават държавите членки на ЕС да поддържат
Коментари Харесай

ЕС призова за финансова дисциплина

Правно обвързващите правила задължават страните членки на Европейски Съюз да поддържат обществения си недостиг под 3%, а съотношението на дълга - под 60% от Брутният вътрешен продукт - стойности, които сега доста от тях надвишават и то доста.

Европейската комисия прикани страните да се върнат към бюджетната дисциплинираност. 
Брюксел дава на страните огромна независимост на деяние във връзка с това по какъв начин да понижат обществения си дълг в средносрочен проект.

 
Подкрепата не може да продължава безпределно. Времето за широкообхватни фискални тласъци завърши. Време е да превключим на друга скорост и да погледнем към бъдещето.
Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейска комисия

През пролетта Комисията ще даде на всяка страна цел за разноските за 2024 година, която е в сходство с нейните лични проекти.

Ако препоръчаните от страните цели не са " задоволително амбициозни ", Комисията ще предложи цел за разноските, съобразена с дълговия профил на всяка страна.

Освен това тази година - при положение на несъразмерен недостиг, комисията няма да стартира процедурата, която може да докара и до финансови наказания за страните, които нарушават разпоредбите.

 
Най-голямото предизвикателство е да се навлезе във фаза на фискална консолидация след доста години на високи обществени разноски, тъй като държавните управления похарчиха доста по време на пандемията. След това пристигнаха съветската експанзия против Украйна и енергийната рецесия. Така че държавните управления още веднъж похарчиха доста пари за защита, а също и за подкрепяне на семействата и предприятията да се оправят с високите цени на силата.
Жолт Дарваш, икономист

„ През последните три години обществените разноски бяха доста високи. И се притеснявам, че през 2024 година за доста страни ще бъде огромно предизвикателство по някакъв метод да прекратят задълженията и да стартират фискална консолидация. Ситуацията е най-трудна за страните с най-голям обществен дълг, в това число Гърция, Италия и Испания. Но мисля, че Франция също ще бъде изправена пред огромни провокации “, сподели още той.

Лидерите на Европейски Съюз скоро ще стартират дебата по новата фискална рамка. И според от изхода на опълчването сред между южна и северна Европа, комисията ще показа своето правно предложение за промяна на разпоредбите.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР