Правният инструмент, по силата който се извършва обявяването на чужди

...
Правният инструмент, по силата който се извършва обявяването на чужди
Коментари Харесай

Кой гони? Инструментът на Виенската конвенция персона нон грата е в ръцете на Външно -

Правният инструмент, по силата който се прави оповестяването на непознати дипломати в България за личност нон грата е Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 24 април 1961 година, а потреблението му у нас е напълно в ръцете на министъра на външните работи и подчиненото му министерство. Това демонстрира информация в нормативната уредба, правосъдната процедура и формалните известия на Министерство на външните работи през последните години.

Виенската спогодба за дипломатическите връзки е конституцията на международната дипломация и регламентира всички съществени въпроси на дипломатическото право, регламентират се типовете и функционалностите на дипломатическите задачи, процедурата за назначение на главата на дипломатическото посланичество, класовете на главите на такива представителства, дефинира се понятието дипломатически имунитет. Пак в нея е организиран и въпросът за " изгонването " на непознат посланик от приемащата страна.

Въпросът с оповестяването на дипломатически представител за личност нон грата е организиран в член 9.:

" Приемащата страна може във всяко време, без да е длъжна да стимулира своето решение, да уведоми изпращащата страна, че шефът на представителството или какъв да е от членовете на дипломатическия личен състав на представителството е Persona поп grata или че какъв да е различен член от личния състав на представителството е недопустим. В подобен случай изпращащата страна би трябвало надлежно да отзове въпросното лице или да приключи неговите функционалности в представителството. Едно лице може да бъде оповестено за Persona non grata или за недопустимо още преди идването му в територията на приемащата страна. "

Покрай проблема с изгонването на 70 дипломатически и механически чиновници на посолството на Руската Федерация в България с оповестяването им за личност само че грата породи въпросът кой реализира самото изготване - ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Министерски съвет, министър председателят?

В прессъобщенията, изпращани при сходни случаи през последните години от Министерски съвет и Министерство на външните работи излиза наяве, че непознати дипломати са обявявани за личност нон грата от Министерството на външните работи. Формата на процедурата съставлява връчване на нота. Монографията " Дипломация и протокол " на дипломата Йордан Кожухаров, някогашен дипломат в Малта и номер 2 в задачата ни в Москва, дефинира нотата като най-разпространения документ в дипломатическата преписка. Според Кожухаров " юридическото значение на нотата се съдържа в отправенат молба, декларираното право, предявеното искане, изказания митинг и направеното предложение. "

Нотата се връчва в Министерство на външните работи на ръководителя на дипломатическата задача на изпращащата страна. При оповестяването на двама съветски дипломати за личност нон грата на 2 март т. година дипломат Елеонора Митрофанова беше възпрепятствана да се яви в Министерство на външните работи и вместо нея нотата беше връчена на втория в посолството - пълномощния министър Филип Воскресенский, който в този момент е в листата на изгонените. При последния случай със 70-те изгонени чиновници на съветските дипломатически задачи у нас вербалната нота беше връчена на дипломат Митрофанова от заместник-министъра на външните работи Ирена Димитрова.

Съдебната процедура също демонстрира, че индивид в оповестяването на посланик за личност нон грата е Министерство на външните работи. Това се потвръждава от материалите по делото във Върховния административен съд, обвързвано с либийския посланик Ибрахим Али Алфуерис.

" От приложените доказателства е видно, че на съображение член 9 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки жалбоподателят е бил лишен от дипломатически имунитет като консултант в посолството на Либия в Република България и е разгласен от Министерство на външните работи за „ личност нон грата “ , с избран период за овакантяване на страната. Установен е праворелевантният факт по смисъла на член 10, алинея 1, т. 1 от ЗЧРБ, че чужденецът е сложил в заплаха националната сигурност и ползите на Република България. "  

Дело № 12314/2011

Според български дипломати със стаж в Министерство на външните работи решението за оповестяване на посланик за личност нон грата се взема на равнище министър на външните работи, а в неявяване на министъра от заместника, който извършва функционалностите му въз основата на получена от службите информация за несъвместимот на дейностите на дипломата с Виенската спогодба и статута му. Формално съображение могат да бъдат и изявления в медиите за прояви на нетактична активност или несъвместима с дипломатическия статут дейности. " Това евентуално се разисква на политическо или държавно равнище, само че решението в последна сметка излиза от името на външния министър. " - разяснява пред OFFNews посланик, поискал анонимност. 

" Обявяването на дипломатическия представител за нежелано лице е сериозен политически акт и потреблението на това несъмнено право допуска безспорна почтеност на приемащата страна. (...) Въпреки, че може да въздейства на общите взаимоотношения сред изпращащата и приемащата страна, оповестяването на дипломатически представител за нежелано лице се отнася единствено до него персонално и никога не трябва да се свързва с отношението към неговата страна. " - написа в цитирания му труд Йордан Кожухаров.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР