Преди обвиненията срещу Тръмп, хронология на минали президентски скандали

...
Правните проблеми на Доналд Тръмп продължават да нарастват, тъй като
Коментари Харесай

Правните проблеми на Доналд Тръмп продължават да нарастват, тъй като бившият президент на Съединените щати е изправен пред наказателно обвинение в щата Джорджия за усилията му да отмени изборите през 2020 г., които загуби .

По-рано тази година Тръмп стана първият бивш президент в историята на САЩ, изправен пред наказателни обвинения, след като беше обвинен в Ню Йорк.

Той също така е изправен пред федерални обвинения във Вашингтон, окръг Колумбия и във Флорида по обвинения за намеса в избори през 2020 г. и съответно твърдения, че е боравил неправилно със секретни правителствени документи.

Но други бивши президенти на САЩ не бяха лишени от собствени политически скандали, а някои дори бяха близо до изправяне пред наказателни обвинения.

Ето поглед към някои от скандалите, които измъчваха предишни президенти на САЩ:

Андрю Джонсън, импийчмънт

Джонсън беше първият президент на САЩ, отстранен от Камарата на представителите.

„Той беше импийчмънт през 1868 г. за освобождаване от длъжност на военния министър Едуин Стантън без одобрението на Сената, както се изискваше … и за атакуване на политиките на Конгреса относно реконструкцията на Юга“ след Гражданската война в САЩ, според Библиотеката на Конгреса.

Джонсън наложи вето на закон „за защита на правата на онези, които са били освободени от робство“.

Одисей С. Грант, превишена скорост

Грант беше първият действащ президент на САЩ, който беше арестуван, според американски медии.

През 1872 г. Грант е спрян за превишена скорост в конска каруца във Вашингтон и му е издадено предупреждение. На следващия ден той отново беше хванат да кара с превишена скорост и арестуван.

Грант беше освободен под гаранция и продължи да служи като президент.

Уорън Хардинг, Teapot Dome

Скандалът с Teapot Dome от средата на 20-те години включваше тайното отдаване под наем на федералните петролни резерви в Elk Hills в Калифорния и Teapot Dome, Уайоминг, на петролни магнати от вътрешния секретар на Хардинг.

Въпреки че Хардинг не беше лично замесен в аферата, той беше критикуван за това, че не успя да разкрие корупцията.

Някои историци споменават Хардинг като най-малко способния президент.

Ричард Никсън, Уотъргейт

Уотъргейт беше един от най-големите политически скандали в историята на САЩ.

Скандалът започна с неуспешна кражба през 1972 г. в офиса на Националния комитет на Демократическата партия (DNC) в комплекса Уотъргейт във Вашингтон, окръг Колумбия. Това не привлече незабавно внимание, но приключи две години по-късно с първата и единствена оставка на президент.

Приказката започва с Джи Гордън Лиди, бивш агент на ФБР, който работи за кампанията за преизбиране на Никсън. Лиди получи $250 000, за да приложи план за мръсни трикове и шпионаж, който включваше нощни набези за инсталиране на телефонни бъгове в офиса на DNC и претърсване на файловете на партията за полезна информация.

Журналистите от Washington Post Боб Удуърд и Карл Бърнщайн по-късно съобщиха за връзката на президента със събитията.

Никсън се оттегли през 1974 г. и неговият приемник, президентът Джералд Форд, му даде пълно опрощение за всички извършени престъпления.

Роналд Рейгън, Иран-Контра

Аферата Iran-Contra беше един от най-големите политически скандали по време на Студената война и заплашваше да свали Рейгън от президентството.

През 1985 г. Рейгън разреши таен план за продажба на противотанкови и противовъздушни ракети на Иран в замяна на освобождаването на американци, които са били отвлечени от подкрепяни от Иран въоръжени бойци в Ливан. Този ход беше в противоречие с публичната политика на правителството да отказва да преговаря с „терористите“.

Когато новината за сделката излезе наяве, стана ясно, че част от парите, спечелени от продажбата на оръжие, са били използвани за заобикаляне на ограниченията на Конгреса и закупуване на оръжия и провизии за Контрасите, дясна бунтовническа група в Никарагуа.

Под обществен и медиен натиск, комисия на Конгреса разследва инцидента и установи, че „липсата на надзор от страна на Рейгън е позволила на работещите под негово ръководство да пренасочат средствата към контрите“. Някои членове на администрацията на Рейгън бяха обвинени, но Рейгън не беше.

Бил Клинтън, импийчмънт за лъжа

Клинтън беше импийчмънт за лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието в Камарата на представителите за лъжа под клетва пред голямо федерално жури по обвинения в сексуален тормоз.

Процесът беше свързан с гражданско дело, заведено срещу Клинтън от Пола Джоунс, която го обвини в сексуален тормоз в инцидент, който според нея се случи преди Клинтън да стане президент.

По време на показанията по това дело Клинтън отрече да е имал връзка с Моника Люински, 21-годишна стажантка в Белия дом. По-късно той призна, че е лъгал под клетва.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР