Правната комисия в парламента ще разгледа на днешното си заседание

...
Правната комисия в парламента ще разгледа на днешното си заседание
Коментари Харесай

Правната комисия ще разгледа президентското вето на антикорупционния закон

Правната комисия в Народното събрание ще прегледа на днешното си съвещание ветото, което президентът Румен Радев наложи, на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, признат в края на предходната година. Втора точка в дневния ред е приемане на удължение на мораториума за прекъсване на отминалостта за придобиване на парцели частна държавна или общинска благосъстоятелност.

В понеделник ръководителят на комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ съобщи пред БНР, че е свикал комисията даже преди пленарното време, защото публично Народното събрание стартира работа на следващия ден - на 11 януари. Той добави, че от председателския съвет на Народното събрание зависи дали ще вкара за разглеждане президентското несъгласие още тази седмица в пленарна зала. Но това ставало допустимо откакто то мине през правна комисия през днешния ден. Кирилов уточни още, че контрааргументите на ръководещите против претекстовете на президента били безапелационни.

Какво сподели още Кирилов пред националното радио четете тук.

Иначе още преди да бъде дефинитивно гласуван антикорупционният закон, президентът разгласи, че ще наложи несъгласие на законопроекта. То може да бъде преодоляно, в случай че законът бъде признат още веднъж с болшинство от най-малко 121 гласа. Към момента ГЕРБ и " Обединените патриоти " имат тъкмо толкоз депутати, само че следва парламентарната група на ГЕРБ да бъде попълнена с един депутат.

Какви за претекстовете на президента да наложи несъгласие вижте тук.

Втората тематика, която ще разискват през днешния ден депутатите от правната комисия, е приемане на изменение на Закона за собствеността. В началото на седмицата " Дневник " описа, че народните представители не помниха да удължат мораториума за прекъсване на отминалостта за придобиване на парцели частна държавна и общинска благосъстоятелност. Досега този период е удължаван няколко пъти, като последно това се случва през 2014 година за период от три години и важи до 31 декември 2017 година

В претекстовете към изменението, е посочено, че негласуването му в период " би довело до придобиването на парцели – държавна и общинска благосъстоятелност, от трети лица на съображение давностно притежание. " Т.е. от 31 декември до 11-ти януари или датата, в която народните представители ще решат да се занимаят с проблема, отминалостта за придобиване на частна държавна и общинска благосъстоятелност тече. И всеки може да отиде при нотариус със очевидци и да придобие парцел, който добросъвестно е владял 10 години, който е частна държавна или общинска благосъстоятелност.

Повече четете тук.

Пред националното радио ръководителят на парламентарната правна комисия разяснява в понеделник и този въпрос. По думите му имало доста дребна възможност в дните от края на предходната година до приемането на мораториума да се стигне до покупко-продажби, при които жители да придобият по отминалост парцели държавна или общинска благосъстоятелност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР