Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в

...
Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в
Коментари Харесай

Отмениха машинното гласуване на местните избори

 Правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене измененията в Изборния кодекс, в които се предлага отпадане на машинното гласоподаване при провеждането на локални и парламентарни избори. 

Под законопроекта стоят подписите на народни представители на парламентарните групи ГЕРБ, " Обединени патриоти “ и " Воля “, а новите текстове плануват да гласуваме машинно само на избори за Европейски парламент, както и на президентските избори.

Повод за решението стана отчетът на ЦИК, съгласно който машинно гласоподаване в 3000 секции на евроизборите, провели се на 26 май т. година, е било съпроводено с редица компликации и провокации. Според вносителите изборите за кметове и общински съветници са доста по-сложни от останалите, като при тях се постанова потреблението на по-различен програмен продукт и друга база данни, което води до риск от оповестяване на тяхната нищожност, а от там и до понижаване на доверието в изборния развой.

Съгласно последните промени в изборното законодателство, на идните локални избори, планувани за тази есен, трябваше да се гласоподава с машини в най-малко 6 000 изборни секции, а от там страната ни да поеме по пътя на цялостното въвеждане на машинен избор.

По време на разискването Йордан Цонев в правна комисия, че техните претекстове да гласоподават срещу законопроекта са доста. " Тук чухме доста причини срещу машинното гласоподаване. Аз желая да ви кажа за какво Движение за права и свободи упорства за машинно гласоподаване. Заради ръчното преброяване в СИК-овете ", уточни той. " Ние от Движение за права и свободи желаеме да няма преброяване в секционните комисии от човешка ръчичка ", съобщи той.

Цонев уточни, че взе участие в всички избори от 1990 година до в този момент и е установил, че това най-слабото звено на нашата изборна система - броенето в секционните изборни комисии. " Там с изключение на непросветеност, се правят и тежки операции на вота – не на всички места, не е наложително да е по команда от горната страна, не настоявам това, само че се правят като започнете от дребни балкански хитрини и стигнете до доста тежки операции на вота ", изясни Цонев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР