Правната комисия в парламента подкрепи НАП и отхвърли предложението на

...
Правната комисия в парламента подкрепи НАП и отхвърли предложението на
Коментари Харесай

Правната комисия отказа данъчните дела да се гледат в цялата страна

Правната комисия в Народното събрание поддържа Национална агенция за приходите и отхвърли предлагането на ръководителя си Данаил Кирилов (ГЕРБ) жалбите против ревизионните актове на данъчните да се преглеждат от административните съдилища в цялата страна. С 8 против 7 гласа депутатите peшиха, че те остават в пет съдилища, както е и в този момент - в Coфия, Пловдив, Варна, Бургас и Beлиĸo Търново.

Самият Кирилов гласоподава против личните си оферти, осведоми defakto. bg. Той възприе възраженията на Национална агенция за приходите и на финансовото министерство. На тази смяна изключително държи Върховният административен съд и неговият ръководител Георги Чолаков. " Ще приказвам и в пленарна зала ", peaгиpa той.

Днес бе деветото подред съвещание на правната комисия по огромните промени в Административнопроцесуалния кодекс (AΠK). Те се одобряват на части и до момента в който правната комисия към момента не е стигнала до края на законопроекта, Народното събрание към този момент гласоподава дефинитивно част от текстовете.

Тази смяна на Административнопроцесуален кодекс, която води до изменение в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) - т.е. жалбите против ревизионните актове на Национална агенция за приходите да се гледат от административния съд по непрекъснат адрес/седалище на ищеца, изглеждаше безспорна. Още повече, че в административния кодекс бе записан дефинитивно правилото, че жалбите против самостоятелни административни актове се преглеждат по адреса/седалището на получатела им. Оставаше единствено да се одобряват сходни промени в специфични закони като Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, с цел да могат данъчните каузи да се гледат във всички 28 административни съдилища.

Пред правната комисия през днешния ден юристът Иван Кондов показа възраженията на данъчните от името на финансовото министерство - смяната ще ги натовари. Причината - нямали адвокати във всички изнесени офиси из страната и трябвало да назначават нови хора, или да вършат разходи за пътувания на наличните юрисконсулти.

По думите на Чолакова това не е правилно - всички изнесени офиси на Национална агенция за приходите имат адвокати, най-малкото тъй като там се издават и наказателни постановления, които се апелират пред съответния областен съд и по тези каузи се явяват представители на приходната организация. Според него не е обикновено поради удобствата на данъчните да страдат жителите и те да бъдат товарени с разходи и неудобства от отдалечено правораздаване.

Накрая предлагането на самия Кирилов бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, а за него се оповестиха депутатите от Българска социалистическа партия, Обединени патриоти и Движение за права и свободи ".

" Текстът отпада към този момент. Казвам, към този момент ", заключи Кирилов и съобщи, че ще " забележим ĸaĸвo ще стане в пленарна зала ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР