Правната комисия в парламента подкрепи и на второ четене законопроекта

...
Правната комисия в парламента подкрепи и на второ четене законопроекта
Коментари Харесай

Хамид Хамид: Искрено се надявам всичко около КТБ да излезе наяве

Правната комисия в Народното събрание поддържа и на второ четене законопроекта на Движение за права и свободи за промени в Закона за банковата неплатежоспособност.

Дебат по законопроекта се състоя при първо четене в зала, сподели в " Още от деня " Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на Движение за права и свободи, заместник-председател на Комисията по правни въпроси.

Няколко текста са и не чакахме кой знае какъв брой нови оферти сред първо и второ четене, означи Хамид и изрази вяра при гласоподаване в зала да убеди и тези, които не не са ги подкрепили, тъй като този закон е необходим на България и обществото ни.

" С ограниченията, заложени в него синдиците на банката (КТБ) ще имат ефикасни благоприятни условия, ефикасни начини да спрат това плячкосване, което вие, публицистите, нарекохте много сполучливо вторично плячкосване на активите на банката, тъй като тази нагла кражба е била замислена още при действието на самата банка, не стига че бяха откраднати над 3.5 милиарда от парите на хората, на министерства, на компании, а в този момент се разграбват активи, които служат за поръчителство на заемите, които банката е раздавала ", аргументира се депутатът от Движение за права и свободи.

И акцентира, че в този смисъл законът е извънредно необходим, дори закъсняваме.

" За мен законът е необходим, тъй като естественият ни закон за банкова неплатежоспособност е изработен по този начин, че той да дава отговор на условията на обикновено функциониращи банки, а както видяхме от отчета и на " Алекс Партнърс ", и на синдиците това не е била естествена банка ", разяснява Хамид Хамид.

На въпрос кои активи ще бъдат избавени с помощта на този закон, вносителят акцентира, че не са правили законопроекта за съответни активи, а за всички активи, които сега се крадат. Идеята е пристигнала през есента, когато са прочели отчета на синдиците, които са описали схемите за плячкосване на банката и не са гледали дружество по дружество, актив по актив. Поясни, че още с назначението на квесторите, те, без да имат право, са заличили обезпеченията като такива, заличили са ипотеките и активите свободно са прехвърляни, синдиците не са имали такова право и те тъкмо по тази причина сега са обвинени.

По думите му няма рушене на правна сигурност, не се трансферират активи назад, не се вземат активи от към този момент трансферирани такива, а се връщат акцесорни отговорности - единствено обезпечения - и единствено българският съд е този, който ще каже чия благосъстоятелност е активът. Този закон дава право на синдиците да насочат към съответни активи каузи и искове, а той не размества права, не размества активи.

Според него внушения за противоконституционност, за повреждане на покупко-продажби със задна дата се вършат от тази проведена незаконна група хора отпред с Цветан Василев, разграбвала банката, които внушават, че се прави нещо изключително. И дефинира обвиняванията от Белград на Цветан Василев като защитна теза на един обвинен, който е откраднал парите на банката.

" Искрено се надявам всичко към КТБ да излезе нескрито и тези, които са съдействали КТБ да е в това положение, да понесат цялата тежест на закона ", съобщи Хамид Хамид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР