Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев

...
Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Правната комисия единодушно отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Правната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Изборния кодекс. За повторното приемане на законопроекта единомислещо гласоподаваха 14 народни представители от ГЕРБ, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля ". Депутатите от " Българска социалистическа партия за България " не участваха.

" Ако през днешния ден в комисия и на следващия ден в зала ръководещото болшинство одобри ветото на президента върху Изборния кодекс, това значи, че е изпълнило и нашите претенции и това би било съображение да свикаме Национален съвет и да си преразгледаме решението за овакантяване на Народното събрание. Не сме писали претекстовете за ветото, само че позициите ни с президента съответстват ", разяснява по-рано водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в отговор на въпрос на конференция в централата на партията.

С ветото президентът нападна прага на преференциите, състава и обжалването на решенията на ЦИК, машинното гласоподаване, само че не и гласуването в чужбина. От ГЕРБ се съгласиха единствено да върнат прага на преференциите и за нова ЦИК.

" Заявявам политическата воля на ПГ на ГЕРБ и на сътрудниците ни, че ще предприемем законодателна самодейност, касаеща нормите за преференциалния предел. Те да бъдат такива, каквито са в настоящия закон ", разгласи ръководителят на комисията Данаил Кирилов.

По този мотив през днешния ден депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид се пошегува с ГЕРБ и им честити празника на палачинката.

Мотивите на Румен Радев през днешния ден бяха показани от правния му консултант проф. Емилия Друмева, която изясни част от възраженията в 14-ото несъгласие на президента с рекомендации на Венецианска комисия.

Промените в Изборния кодекс бяха признати на среднощно съвещание на Народното събрание на 14 февруари. Три дни по-късно след митинги, рецензии от Българска социалистическа партия и извънпарламентарни партии, както и намесата на премиера Бойко Борисов, ГЕРБ разгласи, че ще резервира настоящето състояние за отчитане на преференциите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР