Правната комисия в парламента отхвърли без колебание ветото на президента

...
Правната комисия в парламента отхвърли без колебание ветото на президента
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху магистратските бонуси

Правната комисия в Народното събрание отхвърли без съмнение ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за правосъдната власт, с които се дава опция членове на Висшия правосъден съвет да заемат по-високи постове в правосъдната система след приключването на мандата им.

Такава опция има и сега. Това на процедура значи, че член на Висш съдебен съвет може да се върне назад в системата на по-високо равнище, в сравнение с преди началото на мандата си. Трудоусторояването се случва автоматизирано. Тези текстове бяха признати през предходната година. Срещу тях остро реагираха от Съюза на съдиите в България,, с която политиците " удостояват " магистрати.

След това съдиите от Върховния касационен съд. Междувременно депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид внесе лека промяна в закона. С нея се прибавя думата " може ", т.е. Хамид твърди, че кариерният бонус към този момент няма да е автоматизиран, а идващият Висш съдебен съвет ще взема решение дали да назначи на по-високи постове членовете на предходния.

Държавният глава наложи несъгласие върху текстовете на Хамид. При гласуването на ветото в правната комисия в сряда секретарят по правни въпроси на Радев Емилия Друмева акцентира, че още веднъж се резервира опция за кариерно израстване, друго от общия ред.

" Какво значи може? Щом може, значи реализацията на тази опция е въпрос на решение на болшинство във Висш съдебен съвет, друго от общия ред ", съобщи тя, съобщи БНР.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР