Правната комисия в Народното събрание ще обсъди на първо четене

...
Правната комисия в Народното събрание ще обсъди на първо четене
Коментари Харесай

Обсъждат предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс

Правната комисия в Народното събрание ще разиска на първо четене предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи за промени в Изборния кодекс.

ГЕРБ предлага машинното гласоподаване да се организира единствено на избори за народни представители, на избори за президент и вицепрезидент и за избори за членове на Европейския парламент, като във всяка изборна секция да се обезпечи техническо устройство за машинно гласоподаване, като се изключи изборните секции с по-малко от 300 гласоподаватели, напомня БНР.

От ГЕРБ декларират, че е нецелесъобразно и в същото време рисково от позиция на сигурността на жителите да се образуват изборни секции в страни отвън страната при прекъсната или прекратена активност на задграничното посланичество. Управляващите оферират да се вкара и нова глава в Изборния кодекс - избори за Велико национално заседание по смесената изборна система.

Движение за права и свободи оферират текстът за наложителното гласоподаване да бъде премахнат, защото неговото въвеждане нарушава съществени конституционни права на жителите. Според тях квадратчето " не поддържам никого " покрива стартирането на бяла бюлетина. Те оферират тази алтернатива да бъде отстранена, като бъдат заличени всички текстове, свързани с нея.

Движение за права и свободи оферират да се върнат анулираните правила за формиране на изборни секции отвън страната, работили през 2014-а и 2015-а година по гледище на българите в чужбина, както и основаване на изборни секции, които разрешават доста повишаване на изборната интензивност измежду релативно разпръснатите български общности в Западна Европа и Северна Америка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР