Правната комисия не прие ветото на президента Румен Радев върху

...
Правната комисия не прие ветото на президента Румен Радев върху
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли президентското вето на Изборния кодекс

Правната комисия не одобри ветото на президента Румен Радев върху текстове от Изборния кодекс.

С 11 гласа "за ", 9 "против и 1 "въздържал се " депутатите от отрасловата комисия поддържаха още веднъж приемането на измененията в изборното законодателство.

Държавният глава върна за ново разискване текстовете поради опцията да се гласоподава както с машини, по този начин и с бюлетини. Радев не е склонен и с това Централната изборна комисия да носи отговорност за наемането или закупуването на устройствата.

Президентът възрази още против опцията да се организират референдуми и по въпроси от компетентността на Великото национално заседание.

От Българска социалистическа партия поддържаха изцяло претекстовете на президента.

"Нашите претекстове се припокриват с тези във ветото на президента ", уточни Филип Попов.

"Въвеждането на хартия в този развой освен няма да в профил пороците, а ще ги направи неизбежни и ще обезсмисли машинното гласоподаване. Предизвестеният резултат е безпорядък и сбъркани протоколи ", отсече Крум Зарков.

Според Христиан Митев от "Обединени патриоти " ветото на президента има политически подтекст и не е правно издържано.

Той акцентира, че е спазена рекомендацията на Венецианската комисия да не се трансформира изборното законодателство 6 месеца преди постоянните избори.

Хамад Хамид от Движение за права и свободи уточни, че от придвижването поддържат ветото на президента и означи, че в този момент на процедура се отхвърлят оферти на Движение за права и свободи, а точно - гласуването на избори да е напълно машинно.

Шефката на правната комисия Анна Александрова пък отбрани предлагането за разбъркан метод на гласоподаване, като означи, че някои от гласоподавателите и на ръководещите, и на опозицията, не желаят да гласоподават машинно.

Източник: darik news
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР