Правната комисия на общинския съвет днес гласува две предложения относно

...
Правната комисия на общинския съвет днес гласува две предложения относно
Коментари Харесай

Референдум за преместването на паметника Альоша?

Правната комисия на общинския съвет през днешния ден гласоподава две оферти по отношение на ориста на паметника " Альоша ". ДСБ изиска до края на годината монументът да бъде отстранен, а съветниците от Има Такъв Народ настояха по тематиката да се организира локален референдум. Всички търсеха най-рационалния метод.

Колко ще коства преместването на паметника " Альоша " и какъв брой ще коства провеждането на локален референдум по въпроса – това би трябвало да разгласи общината в Пловдив преди тематиката да влезе за разглеждане в локалния парламент. Решението бе взето през днешния ден на съвещание на правната комисия в общинския съвет.

" Да се видят какви са процедурите по този начин, че ние да вземем едно законосъобразно решение, а не прочувствено ", сподели Стефан Послийски, общински консултант от " Съединени за Пловдив ".

Освен законосъобразно, решението би трябвало да е и механически допустимо. Затова следва да се изготвят експертни мнения дали до върха на хълма може да се качи нужната тежка техника.

" Няма невъзможни неща. Има опция и с хеликоптери да бъде демонтирано, само че за мен това е въпреки всичко едно предложение, което занапред би трябвало да бъде разисквано доста необятно ", разяснява Димитър Арнаудов - общински консултант от Има Такъв Народ.

Вносителите на предлагането от Демократична България за пренасяне на паметника в музея на социалистическото изкуство ще би трябвало да търсят поддръжка в мощно фрагментирания локален парламент.

" В пловдивския общински съвет има политически сили, които са се оповестили за проевропейски за евроатлантически и естествено чакаме поддръжка от тях, от сътрудниците от ГЕРБ, които са най-голямата група сега в общинския съвет, несъмнено и от други сътрудници ", сподели Владимир Славенски, общински консултант от ДСБ.

Съветниците от ГЕРБ обаче към момента изчакват с решението си.

" Все още групата не се е събирала. След като в петък мине председателският съвет и всички оферти, срещнем се в елементи, и идната седмица групата на ГЕРБ ще има мнение ", разяснява Радослава Ташкова, общински консултант от ГЕРБ.

Твърди в позицията за опазване на паметника са Възраждане и Българска социалистическа партия за България.

" За Българска социалистическа партия референдум за историята не може да има. Ако се вземе решение за референдум ние ще работим за популяризирането на концепцията и налагането й за запазването на паметника на " Альоша " подобен, какъвто е ", безапелационен е инж. Калин Милчев, общински консултант от Българска социалистическа партия.

Паметникът " Альоша " попада в предпазена архитектурна и естествена зона и по тази причина от комисията считат, че всяка интервенция по него надали може да се случи до края на годината.

Екип БНТ-Пловдив


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР