Правната комисия на Народното събрание започна седмичното си заседание, на

...
Правната комисия на Народното събрание започна седмичното си заседание, на
Коментари Харесай

Правната комисия обсъжда реформата в Антикорупционната комисия

Правната комисия на Народното събрание стартира седмичното си съвещание, на което ще разиска на второ четене промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) по отношение на европейските делегирани прокурори и на първо четене - Законопроекта за противопоставяне на корупцията, който планува промяна на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

Законодателните изменение в Закон за съдебната власт плануват европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в независима конструкция, която да има лична администрация, да бъде бюджетно обезпечена и избрана като организационна единица по Закона за отбрана на класифицираната информация. Така структурата ще има независимо секретно деловодство. Предвижда се и обвързване страната да обезпечи нужната постройка.

Законопроектът за противопоставяне на корупцията разписва разделянето на КПКОНПИ на два обособени органа - Комисия за лишаване на нелегално добито имущество и Комисия за противопоставяне на корупцията. Също по този начин се планува да има проверяващи инспектори, които ще могат да правят предварителни инспекции и следствия по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и ще имат право на служебно оръжие.

Обособяването на две комисии разрешава фокусиране, надграждане и задълбочаване в работата, а основаването на проверяващ контрольор е в отговор на „ основни дефицити в активността по следствие на корупционни закононарушения “, показват вносителите Андрей Гюров от „ Продължаваме Промяната “ и група народни представители.

Законът дава опция да могат да се апелират пред съда постановленията на прокуратурата за отвод от формиране на досъдебно произвеждане. Делото ще се води от съда, еднолично, в закрито съвещание и в период от един месец. При анулация на постановлението на прокурора съдът ще може да дава стимулирани инструкции за използването на закона. Определението на съда може да се апелира и стачкува.

На съвещанието участва заместник-главният прокурор Даниела Машева, представители на Министерството на правораздаването, Висшия правосъден съвет, Националното бюро за надзор на Специалните разследващи средства, Висшия адвокатски съвет и др.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР