Правната комисия на албанския парламент одобри по принцип двете инициативи,

...
Правната комисия на албанския парламент одобри по принцип двете инициативи,
Коментари Харесай

Албания на крачка от отварянето на досиетата на тайните комунистически служби `Сигурими` - Свят

Правната комисия на албанския парламент утвърди по принцип двете начинания, препоръчани от депутатите от Социалистическата партия (СП) и Демократическата партия (ДП) за отваряне на всички досиета на „ Сигурими “, някогашната Държавна сигурност в Албания, както и инспекция на свидетелствата за чисто минало на претендентите за длъжности в изпълнителната власт и други позиции.

Предложението на депутата от Директива за птиците Енкелейд Алибеаж е да бъдат отворени всички досиета на някогашната сигурност от 29 ноември 1944 година до 2 юли 1991 година като се изключи тези, свързани с националната сигурност и връзките сред страните, разясняват няколко електронни медии.

От Социалистическата партия упорстват да се даде право на Комисията по досиетата да ревизира всички претенденти за постове, макар че към този момент са получили „ чисти “ удостоверения от някогашните комисии „ Мезини “ и „ Бежани “.

Смята се се, че към 17 % от популацията на страната е донасяло сведения на „ Сигурими “ за съгражданите си.

В Албания предстоят избори през юни 2023 година за кметове и районни представители, по тази причина полемиката за отварянето и публикуването на досиетата на някогашната Държавна сигурност още веднъж се изостри.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР