Правна рамка в ЕСЗащитата на данните и правилата за противодействие

Правна рамка в ЕСЗащитата на данните и правилата за противодействие ...

Юристи с дебат за рисковете от изкуствения интелект

Правна рамка в ЕС
Защитата на данните и правилата за противодействие на дискриминацията

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев ще участва във форум “Приложение на изкуствения интелект в различните обществени сфери - перспективи и рискове”.

Събитието е част от програмата на Седмицата на правото, която катедра “Правни науки” на Икономическия университет във Варна организира с политици и юристи. Радев ще представи работата на европейските институции за създаването на правна рамка, която да регулира приложението на изкуствения интелект в различните сфери.

“През последните години изкуственият интелект се превърна в област от стратегическо значение и ключов двигател на икономическото развитие. С напредъка на технологиите обаче изникват и много въпроси за социално-икономическия ефект, предизвикателства от правно и етично естество”, коментира Емил Радев.
Той припомни, че в момента на ниво Европейски съюз тече усилена работа по подготовка на законодателство в областта на изкуствения интелект.

“То трябва да отговори на нуждите на гражданите и бизнеса, но и зачитане на европейските ценности, принципи и културни предпочитания, както и високите стандарти за поверителността, защитата на данните и правилата за противодействие на дискриминацията”, посочи още Радев.

Източник: trud.bg