Правна комисия реши да не се гласува машинно за местните

...
Правна комисия реши да не се гласува машинно за местните
Коментари Харесай

Машинното гласуване отпада за изборите есента

Правна комисия реши да не се гласоподава машинно за локалните избори и оставя единствено хартиена бюлетина. Решението е признато на първо четене за измененията в Изборния кодекс с 12 гласа " за " и 9 " срещу ", оповестява НоваТВ.

Вчера ГЕРБ оповестиха, че ще създадат промени в Изборния кодекс , с цел да няма машинно гласоподаване на локалния избор през есента. Становището е импортирано в Народно събрание. Днес президентът издаде декрет, с който насрочи локалните избори за 27 октомври .

В правна комисия ГЕРБ са подкрепени от Оперативна програма и ВОЛЯ, а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се срещу .

" Ние, като ръководещи, поемаме отговорността за естественото осъществяване на изборите. Ако не се случи по места, кой ще носи отговорност - Ние. Най-правилното решение е да проведем дебата след локалния избор . Ние не би трябвало да оставяме тези избори на произвола , тъй като 12 хиляди души не би трябвало да стават заложници ", изяснява Александър Иванов от ГЕРБ.
 От ИСИ желаят да остане машинното гласоподаване
От ИСИ желаят да остане машинното гласоподаване

То подсигурява ненамеса от изборната администрация

Движение за права и свободи разяснява, че казусът не е машинното гласоподаване, а преброяването по-късно и желаят то да е машинно .

" Позицията ни е срещу измененията в Изборния кодекс за анулацията на машинното гласоподаване, желаеме в СИК да няма преброяване от човешка ръчичка ", разяснява зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

" Ние желаеме в СИК всички пороци, които има там в резултат на това преброяване, да бъдат избегнати . Затова сме отворени, щ е се помъчим да потърсим разнообразни разновидности вместо машинно гласоподаване, машинно преброяване ", добавя той. Движение за права и свободи ще взе участие в дебатите на ГЕРБ незабавно след изборите.
 ЦИК не хареса машинното гласоподаване
ЦИК не хареса машинното гласоподаване

Машинното гласоподаване би затруднило изборния развой на локалния избор

Според Хамид Хамид, Движение за права и свободи ще взе участие в дебатите, с цел да изберат всички дружно най-подходящия модел за машинния избор. Той е склонен с някои от рецензиите на Българска социалистическа партия .

" Зарков е прав за това, че бяха положени доста огромни старания машинните избори да бъдат компрометирани , и то бяха компрометирани много сполучливо . ЦИК не би трябвало да бъде упреквана. Тук страната отиде за гъби, а ЦИК пишеше писма ", разяснява той.

" Ние сме единствената страна, която твърди, че електронното гласоподаване е по-скъпо от хартията . Проблемът не е в ЦИК този път, а в болшинството в Народно събрание. Ние няма да подкрепим този закон. Единственото, което не ни е ясно, е - какъв брой пъти можете да настъпите една и съща мотика за един мандат ", изяснява депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков.

" Крайният резултат е " сталинистки метод " - има машини, има проблем, няма машини, няма проблем ", добавя социалистът Филип Попов.
 Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета
Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Омбудсманът уточни виновника за скъпото машинно гласоподаване - ЦИК

" Вие на конгреса на Българска социалистическа партия с машини ли гласувахте ", пита Емил Димитров-Ревизоро от Оперативна програма и добавя, че Българска социалистическа партия си избират управлението с хартиени бюлетини и няма оставки поради това.

" От всички с право 73% не са поискали да го употребяват, от 100 индивида, които са имали машина в секцията, 73 не са желали да я погледнат ", изяснява той статистиката на ЦИК за евровота и разяснява, че страната е похарчила и изгубила 20 млн. лева .

Димитров прикани Мая Манолова, в случай че желае да се лиши от 20 млн. лева от своя бюджет и да ги отстъпи за машини на ЦИК .

Правосъдният министър Данаил Кирилов изясни, че е в правна комисия в персонално качество, както и омбудсманът Манолова , само че двамата са на противоположни позиции, Манолова изрично поддържа машинния избор.
 ГЕРБ анулира
ГЕРБ анулира " скъпия опит " машинно гласоподаване

Предложението на ГЕРБ ще бъде подкрепено от Движение за права и свободи

Според Манолова, при комплицирано гласоподаване по-добре се оправят машините , в сравнение с членовете на секционните комисии.

За нея отводът от машинното гласоподаване е крачка обратно от прозрачността , от модерността и от обезпечаването на честността на изборния развой .

Кирилов , който преди да стане министър бе началник на правната комисия разяснява, че има запаси, какво се случва в случай че изгубване флашка с вота на гласоподавателите .

" Решението за машинното гласоподаване беше повече политическо, което не значи, че е вярно и не следва да бъде ревизирано ", добавя той.
 Президентът насрочи локалните избори за 27 октомври
Президентът насрочи локалните избори за 27 октомври

Указът на президента е на съображение член 98, т.1 от Конституцията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР