Правителството засега няма да подпише предложението за споразумение на медицинските

...
Правителството засега няма да подпише предложението за споразумение на медицинските
Коментари Харесай

Правителството няма да се споразумява с протестиращите медици засега

Правителството към този момент няма да подпише предлагането за съглашение на медицинските експерти, които от нощес не напущат постройката на някогашния Партиен дом в София. Те пък от своя страна прецизираха, че остават там, до момента в който не беседват с представители на властта.

На изключителна конференция в постройката на Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че по този начин разговор не може да се води. Заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева пък добави, че по справедливите претенции на недоволните медици се водят договаряния от повече от година. Начева добави, че от началото на годината в съглашение сред здравните управляващи и Лекарския съюз, така наречен Национален рамков контракт, са написани съответни критерии по какъв начин се разпределят разноските за личен състав в лечебните заведения. А за спазването на условията би трябвало да наблюдават организация Медицински контрол, Министерството на здравеопазването и Здравната каса.



" За първи път беше реализирана стъпка, според която със приблизително 200 лв. са увеличени разноските за личен състав на експертите по здравни грижи в лечебните заведения при започване на 2019-та година, по отношение на 2018-та година ", добави още Начева.

По-рано през днешния ден тя е получила план на съглашение от водача на протестиращите медицински експерти Мая Илиева, който заместник-министърът твърди, че изисква генерална смяна в системата на опазването на здравето.

" Подчертавам, че здравноосигурителният модел не е обикновена конструкция, която касае само и единствено експертите по здравни грижи, в частност - медицинските сестри. Всяка една смяна в здравноосигурителния модел по този метод би довела до дестабилизация на системата ", добави още Начева.

Съсловните организации се разграничиха от митинга на барикадиралите се медици. Не ги поддържат и от КНСБ. Недоволните здравни чиновници имат своя синдикална организация. Пред " Дневник " отхвърлиха да кажат какъв брой души членуват в нея с аргумента, че информацията е конфиденциална. В същото време общественият министър Деница Сачева разгласи пред публицисти, че договаряния се водят единствено с публично определените медицински класи.

" В известна степен би било прекомерно безконтролно и малодушно да се подпише съглашение с няколко физически лица, без значение от това, дали им симпатизираме, без значение от това, дали приказваме за това, че медицинските сестри в България имат потребност от почтено заплащане и почтени условия на труд ", разяснява още Сачева.

Обобщение за митинга на медиците четете тук.
За политическите реакции в Народното събрание четете тук.
Какво сподели министър председателят Бойко Борисов за митинга четете тук.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР