Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК

...
Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК
Коментари Харесай

Здравният министър: Осигурихме ваксини за следващите две год...

Правителството взе решение да се причисли към контракта, който Европейска комисия е сключила с Pfizer, посредством който се обезпечават ваксини за 2022 и 2023 година за целия Европейски Съюз. Така че въпросът е решен. Това сподели по време на брифинг в Министерски съвет служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров.

" Ваксини на тази компания ще бъдат обезпечени за идващите две години у нас. От през днешния ден влез в действие моя заповед, с която заповядвам на РЗИ-ата да обезпечат доставката на ваксини до всички персонални лекари ".

Стойчо Кацаров прикани хората да се имунизират, с цел да бъде лимитирана епидемията. Желанието е да се възстановява обстановката в страната.

От думите му стана ясно още, че " зелените " коридори не се затварят, те даже ще се уголемяват, като в петък, събота и неделя ще се имунизират всички жители, в това число и тези, записани в електронната система.

" Този режим на имунизация е очакван за 2 месеца, уповавам се да успеем да имунизираме тази рискова група, тъй като това е решаващо за триумфа против епидемията. Ако успеем да го създадем, това ще ни развърже ръцете да премахнем доста от съществуващите ограничения и ограничавания, каквото е желанието на жителите ", акцентира служебният здравен министър.

" Знам, че има хора които, имат запаси за имунизациите, аз самият съм имал запаси, тъй като доста спорни информации се чуха, само че към този момент са имунизирани задоволителен брой и е ясно, че това е единственият метод да се възстановяваме ", сподели още доктор Кацаров.

" Никой не може да ни подсигурява, че няма да има следваща вълна, в това число от вирус, който се е изменил, добави той.

На въпрос за маските и дезинфектантите на изборите, здравният министър отговори:

" Преценихме, че е по добре процедурата да се децентрализира и доставката да се провежда от регионалните шефове съгласно съответните потребности, няма да минава през здравното министерство.

" Най-вероятно ще има кадрови промени във ведомството ", сподели още доктор Кацаров.

На въпрос дали Националният действен щаб ще продължи да съществува, той съобщи, че това е въпрос, който взема решение министър-председателят.

" Моят съвет е, че в случай че самият той има нужда от това, той може да продължи да съществува, само че от позиция на ръководството на рецесията, това не е належащо.

Извънредната епидемиологична конюнктура е до края на май. Тези дни би трябвало да решим. Има два аспекта, които да се вземат поради. Данните демонстрират понижение на разпространяването на вируса. Това е зимна зараза. Но има една " само че " - опасността от нов вариант.

Засега не е регистриран подобен в България, само че малко нерешителност не е непотребна. Другият аспект е обвързван с заплащанията - те са обвързани с това дали има оповестена такава ", сподели здравният министър.

Той разяснява и дали ще има рокади във властта. " Кой ще уволня и кой ще назнача е въпрос, който следва да реша. По-важно е да овладеем рецесията и да убедим хората, че това зависи от всички. Не мога да ги спася, в случай че те не желаят да се спасят”, изясни служебният здравен министър.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР