Правителството в Южна Корея опитва почти всичко, за да убеди

...
Правителството в Южна Корея опитва почти всичко, за да убеди
Коментари Харесай

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Правителството в Южна Корея пробва съвсем всичко, с цел да убеди фамилиите, че би трябвало да имат повече деца в опит да предотврати демографска рецесия в страната. Идеите им включват разнообразни неща - от субсидиране на жилища за младоженци до финансови тласъци. Към тази самодейност към този момент се включва и бизнесът. Някои предприятия дават обещание хиляди долари бонуси на тези свои чиновници, които решат да станат родители.

Корейската строителна група Booyoung предлага на служащите си
бонус от 75 хиляди $ за всяко родено от тях дете. Допълнителното заплащане се дава както на мъжете, по този начин и на дамите - без спомагателни условия, споделя изданието " Financial Times " (FT). Това обаче е единствено един от многото привлекателни тласъци, които се пробват да предотвратят демографската рецесия, която може да докара до понижаване на работната мощ в страната на половина.

Опитите се дължат на обстоятелството, че коефициентът на плодовитост в Южна Корея - междинният брой деца, които една жена има през живота си - внезапно спада. През 2023 година той е бил най-ниският в света - 0,72. Прогнозите са, че през тази година той ще спадне до 0,68. Тези данни са надалеч под нормите за устойчиво население, заложени по критерии от ОИСР*.

" Ако раждаемостта в Корея остане ниска, страната ще бъде изправена пред изгубване ", съобщи предишния месец ръководителят на компанията Booyoung Лий Джунг-кеун пред своите чиновници, предава FT.

Освен бизнеса обещания за справяне с рецесията дават и политическите водачи. Партии от целия политически набор в Южна Корея оповестиха най-различни оферти, които варират от по-щедри жилищни помощи и данъчни облекчения до наложителен отпуск по бащинство и държавни дотации за стратегии за заледяване на яйцеклетки.

" Времето изтича. Надявам се всяка държавна организация да подходи към проблемите на ниската раждаемост с изключителна увереност ", съобщи южнокорейският президент Юн Сук Йол през декември.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР