Правителството в оставка реши на заседанието си в сряда да

...
Правителството в оставка реши на заседанието си в сряда да
Коментари Харесай

Кабинетът се задейства да търси различно от руското ядрено гориво

Правителството в оставка реши на съвещанието си в сряда да разпореди на енергийния министър за предприеме дейности за разнообразяването на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", с цел да се подсигурява сигурността на енергоснабдяването.

В момента нуклеарната ни централа е изцяло подвластна от съветското свежо нуклеарно гориво, доставяно от ТВЕЛ, която е част от съветската държавна нуклеарна корпорация " Росатом ". Договорът е до 2025 година, само че поради войната на Москва в Украйна и третирането на България като вражеска страна от Кремъл се счита, че са застрашени нужните количества нуклеарно гориво за активността на двата нуклеарни блока, които един път годишно стопират за подмяната на половината касети в реакторите. Плановият ремонт на V блок за 2022 година завърши в края на месец май, а този на VІ блок следва през октомври. По информация на Mediapool презареждането наесен е обезпечено, както и за идната година.

Освен това АЕЦ " Козлодуй " е длъжна по еврорегламент да организира търг за доставка на свежо нуклеарно гориво. Такъв трябваше да има още през 2019 година, само че защото съветското е единственото лицензирано за прилагане, в възможната процедура можеше да взе участие единствено ТВЕЛ и договорът с съветския снабдител бе възобновен за още пет години – от 2020 до началото на 2025 година Така проектът за търг бе да се организира през 2024 година с очакване в него да взе участие и американската " Уестингхаус ". В момента компанията е в от българската Агенция за нуклеарно контролиране (АЯР) за потребление в атомната ни централа.

Преди 10 дни министърът на енергетиката в оставка Александър Николов съобщи, че след 2024 година. " В процеса по доставяне с нуклеарно гориво са забъркани няколко доставчика, по ред аргументи, най-много търговски. Не желая да загатвам съответно страни или съответни снабдители, защото това би могло да наруши публичния интерес на съответния снабдител ", сподели Николов тогава.

АЕЦ " Козлодуй " обаче бе съгласувала с Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ (ESA) да организира тръжна процедура за застраховане на доставките за безвредната и надеждна работа на двата нуклеарни блока. Намерението бе за търг за дълготрайна доставка от производители на свежо нуклеарно гориво, а съгласно условията за нуклеарна сигурност АЯР би трябвало да утвърди внедряването на всеки съответен вид свежо нуклеарно гориво, друго от съветското, за чието прилагане са проектирани реакторите ВВЕР-1000. Изпитването на горивото на " Уестингхаус " за прилагане в АЕЦ " Козлодуй " от години се прави, в това число в шведски цех на компанията, само че към момента не е обявявано да е подготвен анализът за използването му в България. Досега не е съобщавано и за проучване на гориво на други производители, а и те в международен мащаб са доста малко.

Според известието на държавната пресслужба след съвещанието в сряда политиката по диверсификация на доставките на нуклеарни материали и услуги в Република България се базира на четири стълба. Това са (1) диверсификация при закупуването на естествен уран, неговата преработка и обогатяване; (2) диверсификация на производителите на свежо нуклеарно гориво (горивни касети); (3) поддържане на задоволителен запас от гориво на площадките на АЕЦ " Козлодуй " ; (4) подписване на дълготрайни контракти за доставка на свежо нуклеарно гориво.

" В осъществяване на тази европейска политика и за понижаване зависимостта на българската енергетика от един снабдител или от снабдители - директно или непряко свързани с политически решения на Руската федерация, би трябвало да се търсят благоприятни условия за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за " АЕЦ " Козлодуй " ", показват от Министерския съвет.

" Сам по себе си, процесът по диверсификация е наложителен предвид на това, че доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " (стратегически обект по смисъла на ЗЕ) са изискване за реализиране на задачите на националната сигурност ", допълват от държавното управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР