Правителството успя да приключи преговорите за Плана за възстановяване и

...
Правителството успя да приключи преговорите за Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Атанас Пеканов с критики към Плана за възстановяване: Проектът за завод за батерии е рисков

Правителството съумя да завърши договарянията за Плана за възобновяване и резистентност. Председателят на Европейска комисия посещава държавите-членки, когато механически проектът е приключен. Това изясни Атанас Пеканов във видеовръзка в студиото на БТВ.

Той акцентира, че проектът е за дълготрайни вложения в страната, по тази причина не е проблем, че се е забавил. Като предизвикателство дефинира бързото въвеждане на промените: “Голяма част от тях изискват законодателни промени, които още в идващите седмици би трябвало да бъдат приети”.

По думите му има съществени причини против плана за цех за акумулатори: “Ние сме сметнали, че имаме стеснен запас и тази концепция не е най-приоритетна”.

Идеята за цех за акумулатори бе класирана като високорискова още при изработването на Плана за възобновяване и резистентност. Това е план с огромен мащаб и изисква понижаване на средствата за други планове. Реализацията е скъпа. Затова концепцията е авангардна и нереалистична. Чувах песимизъм във връзка с предлагането. Експерти показаха, че предлагането крие опасности. Министерството на финансите под управлението на служебния към оня миг министър Асен Василев внесе това предложение, съобщи пред bTV някогашният вицепремиер Атанас Пеканов.

Става дума за план за цех за акумулатори за предпазване на възобновима сила. Преди два дни обаче в персоналния си профил във Фейсбук Пеканов съобщи - проектът е високорисков, не изключително логичен от икономическа и софтуерна позиция и рискован. Днес някогашният вицепремиер повтори тезата си.

Правителството съумя да завърши договарянията за Плана за възобновяване и резистентност и това е повода на крайници у нас да идва председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Пеканов акцентира, че проектът е за дълготрайни вложения в страната, по тази причина не е проблем, че се е забавил.

“Голяма част от тях изискват законодателни промени, които още в идващите седмици би трябвало да бъдат приети”, изясни още някогашният вицепремиер.

Пеканов напомни, че се е борил за по-дълъг интервал на закриване на въглищните централи:

“ЕК сега е малко е по-гъвкава за стъпките, които би трябвало да предприемем, с цел да осъществим Зелената сделка”, добави Пеканов като съобщи - причина за това е обстановката в Украйна.

“По тематиката за отчетността на основния прокурор и за закриването на въглищните централи ние не искахме да отстъпим и да оставим тежко наследство”, приключи някогашният вицепремиер.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР